Spordihoone paidelasele odavamaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Janno Lehemets
Janno Lehemets Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja
Janno Lehemets

Reformierakonna Paide PKO juht

Tõnis Kõivu eestvedamisel tehtud Reformierakonna Järvamaa juhatuse külastus vastavatud Rapla spordihoonesse tõestas, et kui läbimõeldult ja targalt asju ajada, on võimalik odavamalt läbi ajada.
Reformierakonnale heidetakse Paides ette, et me ainult kritiseerime Paide spordihoonet ega paku midagi välja.
Jah, Reformierakond on juhtinud tähelepanu, et spordihoone ehitamise ettevalmistamisel ei koostatud tulude-kulude plaani, püüti hiigellaenu võtta ilma riigihanketa, oli liiga kallis lahendus.

Mäletatavasti oli spordirahvaski spordihoone projekteerimise ajal kriitiline. Ka nemad mõistsid, et kui õigel ajal läbi ei mõtle, muutub hiljem ülalpidamine kulukaks.
Ervin Runnel avaldas spordiinimeste kriitika Aitab Alati lehes, kuid tedagi ei võetud kuulda.
Aga tõesti, ega projekteerimise ja ehitamise aega tagasi too ning minevikku pole kellelgi õnnestunud muuta. Vaatame olevikku ja tulevikku.

Raplas tegutseb
Sadolini spordihoone

Raplas alustas reformierakondlasest vallavanem Aare Heinvee meeskonnaga Raplamaa ettevõtete kaardistamist, et välja selgitada, kes võiks olla huvitatud spordihoone sponsimisest.
2007. aastal jõuti läbirääkimisteni ES Sadolin ASiga, mille tulemusel sõlmiti kolmepoolne koostööleping kümneks aastaks.
Rapla vald, ES Sadolin AS ja SA Rapla Spordirajatised sõlmisid koostöölepingu spordihoone majandamiseks ja kasutuseks.

ES Sadolin sai õiguse halli nimele (sealt siis Sadolini spordihoone) ning oma reklaamile peaareeni keskringis. Peasissepääsu valgusreklaami soetas sponsor oma kulu ja kirjadega.
Spordihalli üldisel reklaamimisel on 20% spordihalli müüdavatest reklaampindadest ette broneeritud Sadolini tarbeks ning firmal on õigus eelnevalt kokkulepitult pidada spordihallis korralisi spordiüritusi (näiteks firma perepäevad). ES Sadolin ASil on kohustus toetada SA Rapla Spordirajatised 50 000 euroga (u 780 000 krooni) aastas.

Paideski on tarvis sama tee ette võtta. Meilgi on väärikaid ettevõtteid, kellega koostöö üle aru pidada ja püüda jõuda vastastikku kasulikule kokkuleppele.
Sihtasutuse juhtimine
odavamaks
Nagu Paides, on Raplaski moodustatud sihtasutus spordihoone ehitamise ja hilisema majandamise tarvis. Samas on jälle erinevusi Paide kahjuks. Mõnda neist pole võimalik enam muuta, kuid vähemalt ühte küll.
Raplas kasutati euroraha ja plaaniti ehitamise käigus maksuametilt tagasisaadud käibemaks ehitusmaksumusse. Nii kuluski 50 mln kogumaksumusest laenuraha vaid 12,5 mln krooni ja kulu ühe Rapla elaniku kohta on ainult 260 krooni aastas (järgmised üheksa aastat).

Paides euroraha ei kasutatud, vaid ehitati laenust ning tagasisaadud käibemaksu kasutati väljaspool spordihalli projekti. Nii polegi imestada, et spordihoone kulu ühe paidelase kohta on 580 krooni aastas (järgmised 25 aastat).
Ka sihtasutuse juhtimine on Raplas tunduvalt odavam. Neil kuulub nõukokku kuus spordist ja spordihoone heast mainest huvitatud isikut, kellele ei maksta tasu ega ole neil ka muid soodustusi spordihoones.

SA Paide Spordi- ja Tervisekeskus juhib neljaliikmeline nõukogu: Kaido Ivask, Arvo Sarapuu, Peeter Saldre ja Viktor Kasak. Nõukogu esimehe palk on 4000 krooni kuus ja nõukogu liikme palk on 1500 krooni kuus. 2009. aasta lõpus vastuvõetud uue põhikirja järgi otsustab nõukogu tasude väljamaksmise Paide linnapea. Seega võib nõukogu tasustamisele kuluda linnapea otsuse korras üle 135 000 krooni aastas koos sotsiaalmaksuga.
Olen kindel, et Paideski leidub neli-viis inimest, kelle tarkust oleks spordihoone juhtimisel vaja ja kes aitaksid kaasa ilma otsest tasu küsimata.

Olen valmis läbi rääkima ja välja pakkuma need inimesed, kes saavad lubada endale Paide heaks töötamist ilma rahatasu küsimata.
Minu arvates tuleb Paide linnavalitsusel alustada Rapla kogemusele tuginedes ettevõtjatega läbirääkimisi koostööpartneri leidmiseks, muuta sihtasutuse juhtimine odavamaks ja paigutada kokkuhoitud raha noortesporti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles