Koolipere alustas õppeaastat Vargamäel

Merit Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Averonika Beekmann

Türi ühisgümnaasiumis on saanud kombeks alustada õppeaastat eriliselt, et ka hilinenud Arno selleks ajaks, kui päris tunnid peale hakkavad, end hästi tunneks. Tänavune “miski muu” oli koolipere väljasõit Vargamäele.

«Kui tavaliselt minnakse Tammsaare-maile kirjandustunnis enne või pärast “Tõe ja õiguse” läbilugemist, siis seekord läksime osa saama sealse muuseumirahva kokkupandud tunniplaanist – “Tõde ja õigus” siiski kõigi tegevuste ja teadmiste taustal. Möödunud aastal, kui “Tõe ja õiguse” I osa ilmumisest möödus 90 aastat, oli meie koolis muuseumi rändnäitus epopöa saamisloost ja allhoovustest, nüüd otsustasime oma silmaga vaatama minna, mismoodi kõik päriselt oli,» selgitas kooli eesti keele ja kirjanduse õpetaja Averonika Beekmann.

Päev Vargamäel algas ekskursiooniga ning infoküllasele jalutuskäigule hoonetes ja õuedes järgnes tegevusprogramm. Iga õpilane pani oma tunniplaani kokku ise: valikus oli viis tundi, millest iga gümnasist valis kaks.

Maastikumängul osalejad kogusid etteantud reeglite järgi muuseumi alalt kümme sõna, mis andsid kokku lause Tammsaare mõnest teosest.

Draamaõpitoas valisid õpilased Vargamäel mängitud “Tõe ja õiguse” teemalistest etendustest tekstid ning esitasid-etendasid neid pärast lühikest ettevalmistusaega teistele. Vanarahva mängude õpitoas mindi ajas tagasi ning püüti kehastuda 19. sajandi lõpu nooreks, esitati üksteisele mõistatusi ja võisteldi munajooksus ning vägikaikaveos. Talurahva toitude õpitoas osalenud said teada, mida Tammsaare lapsepõlves söödi, kuidas söödi ja miks söödi.

Need, kes otsustasid minna inimese ja looduse seotuse õpituppa, viidi rabamatkale. Teel uuriti taimi ja püüti ette kujutada, kuidas “Tõe ja õiguse” ajal oli selle koha peal metsa asemel soo.

Toredale õuesõppepäevale pandi punkt Ugala suvelavastusest “Kõrboja perenaine” jäänud publikualal ja laval: iga õpitoa esindajad rääkisid ka teistele, mille poolest nad tundides targemaks olid saanud. Draamatoas osalenud esitasid koolikaaslastele pildi Jussi ja Mari keerulisest armastuse loost.

«Türi ühisgümnaasiumi pere on väga tänulik muuseumi töötajatele, kellele ühe või kahe klassi vastuvõtt on igapäevatöö, ent nii suurele grupile tegevuse leidmine nõudis suuremat ettevalmistust ja läbimõeldud logistikat, et grupid ekskursiooni ajal kokku ei põrkaks ja õpitoad ajaliselt üksteisega klapiksid,» kiitis Averonika Beekmann giide.

Koolipere õuesõppepäeva toetasid kultuurkapitali Järvamaa ekspertgrupp, Järvamaa arenduskeskus ning Järva maavalitsus ja Järvamaa tervisenõukogu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles