Arvo Pärdi kujutised ja loome on septembris Budapestis olulisel kohal

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maestro Arvo Pärt läbi aegade.
Maestro Arvo Pärt läbi aegade. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

16.–30. septembrini on Budapesti Kunstide Palees (Müpa) avatud Eesti Teatri- ja Muusikamuuseumi koostatud näitus “Arvo Pärt. Tuntud ja tundmatu”, mille ungarikeelne variant sündis Eesti Instituudi Ungari esinduse ning Eesti Muusikaettevõtluse Arenduskeskuse koostöös.

 

Näitus pakub ülevaadet helilooja sündmusterohkest elust, alates tema lapsepõlvest kuni tänapäevani, andes samal ajal ka võtme Pärdi loomingu mõistmiseks. Näituse kuraatorid on Kristo Matson ja Marge Raun.

Lisaks Arvo Pärdi näitusele on Eesti esindatud ka festivali muusikaprogrammis.

“Arvo Pärt. Tuntud ja tundmatu” on käesoleval aastal olnud üleval juba Berliinis, Brüsselis, erinevates kohtades Poolas, Moskvas ning Torontos. Väljapanek on avatud festivali “Euroopa sillad” (Európai Hidak) raames. Budapesti Festivaliorkestri (BFZ) ja Müpa ühise üritusteseeria programmi valitakse igal aastal huvitava kultuurieluga riikide teoseid. Sel aastal on värvika festivaliprogrammi keskmes tänavu 100-aastast juubelit tähistava Eesti, Läti, Leedu ja Poola helilooming. Näitus on osa  ka EV100 programmist ning jääb avatuks 30. septembrini.

Lisaks Arvo Pärdi näitusele on Eesti esindatud ka festivali muusikaprogrammis. 21. ja 22. septembril toimuva kuulsa Budapesti Festivaliorkestri Balti-teemalisel kontserdil kõlab lisaks Čiurlionise ja Pēteris Vasksi teostele ka kaks Arvo Pärdi teost: “Te Deum” ja “Como cierva sediente”. 24. septembril aga saab Ungari muusikapublik tutvuda Tõnu Kõrvitsa, Erkki-Sven Tüüri ja Taago Tubina loominguga BFZ nüüdismuusikaansambli esituses. Kergema muusika sõpru oodatakse 22. septembril Erki Pärnoja ning 23. septembril Maarja Nuudi & Ruumi kontserdile. Muusikaprogrammi rikastavad ka filmilinastused: 21. septembril näidatakse dokumentaalfilmi “Arvo Pärt. 24 prelüüdi ühele fuugale” ning 22. septembril saab näha viimaste aastate üht edukamat Eesti mängufilmi “November”.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles