Järva Teataja artikleid saab nüüdsest ka kuulata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Postimehe artikleid saab nüüd ka kuulata
Postimehe artikleid saab nüüd ka kuulata Foto: Kuvatõmmis

Eesti Meedia digiarenduse uuendusena on nüüdsest võimalik suurt osa Järva Teataja, aga ka teiste Eesti Meedia väljaannete veebilehel ilmunud artikleid kuulata arvuti või nutiseadme kõlaritest või kõrvaklappidest.

Artikli kuulamiseks tuleb käivitada põhifoto all olev audiopleier, kus robot suudab kirjaliku teksti eestikeelseks kõneks sünteesida ja inimese häälega ette kanda. Rakendus põhineb eesti keele instituudi loodud kõnesünteesilahendusel.

Eesti Meedia äriarendus- ja teostusgrupi juhi Kristjan Pillaku sõnul on näitlejad robotteksti saamiseks lugenud hulga sõnu ning sellest salvestisest on sünteesitud kõik tarvilikud hääldusvariandid ja sõnavormid. Süsteem on võimeline õppima ja end tagasiside põhjal parandama.

Kui praegu on uudised kuulatavad vaid ükshaaval, siis Pillaku selgituse järgi saavad huvilised peagi võimaluse ise pleiliste teha, liites sinna näiteks kõik värske Järva Teataja lood. Ka peaks edaspidi saama artiklite helifaile mobiiltelefoni või arvutisse laadida, et neid näiteks lennusõidu ajal kuulata.

Eesti Meedia äriarendus- ja teostusgrupi juhi Kristjan Pillaku sõnul on näitlejad robotteksti saamiseks lugenud hulga sõnu ning sellest salvestisest on sünteesitud kõik tarvilikud hääldusvariandid ja sõnavormid.

Pillaku veendumust mööda hakkab kõnesüntesaator järk-järgult praegusest veelgi paremini eestikeelset teksti esitama. Samas avaldas ta heameelt, et sünteeskõne on juba esimestel katsetustel olnud üllatavalt kuulajasõbralik. "Proovisin hiljuti, kas kuulen linnaliikluses autoroolis olles mobiilis etteloetavaid uudiseid talutavalt. Pean tõdema, et mind üllatas ettelugemise kvaliteet," lausus Pillak.

Pleieriga varustatakse üksnes uued artiklid, arhiiviuudiseid ei ole esialgu kavas audioformaati teisendama hakata. Helifail tekib uue veebiuudise juurde minuti jooksul pärast avaldamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles