Toetusraha aitab parandada katuseid ja korrastada mõisahooneid

Merit Männi
, ajakirjanik
Copy
Sargvere mõisa peahoone peatrepi, sammaste ja rõdu ennistuseks on muinsuskaitseamet raha küll eraldanud, ent palju ennistustöid jääb mõisas veel järge ootama.
Sargvere mõisa peahoone peatrepi, sammaste ja rõdu ennistuseks on muinsuskaitseamet raha küll eraldanud, ent palju ennistustöid jääb mõisas veel järge ootama. Foto: Dmitri Kotjuh

Muinsuskaitseamet eraldab tänavu kultuurimälestiste korrastuse taotlusvoorust toetusi 2,54 miljonit eurot ja omandireformi käigus tagastatud ehitismälestiste taotlusvoorust kolm miljonit eurot. Kogumahus 5,54 miljoni euroga toetab amet nii ehitis-, kunsti-, ajaloo- ja arheoloogiamälestisi kui ka muinsuskaitsealadel asuvaid hooneid. Toetusraha eest saab kaunima ilme ka nii mõnigi Järvamaal asuv ajaloolise väärtusega hoone.

Muinsuskaitseameti nõustamisosakonna juhataja Kais Matteuse­ sõnul on väga oluline toetada ettevõtlikke omanikke, kes soovivad pärandit restaureerida. «Mälestised ja muinsuskaitsealadel asuvad ehitised loovad väärtust ning tähendust kogu ühiskonnale,» lausus ta. «Vähem tähtis pole püüelda ka keskkonnaeesmärkide poole, sest kõige keskkonnasäästlikum on see hoone, mis on juba kord ehitatud.»

Ehitiste restaureerimise voorust eraldas amet 21 000 eurot Paide linnuse müüride konservimiseks, 20 352 eurot Ambla kirikaia kabeli katuse remondiks, 40 590 eurot Tammsaare-Lõuna talu elumaja ning 35 820 eurot Sargvere mõisa peahoone peatrepi, sammaste ja rõdu ennistuseks­.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles