Libe kõnnitee läheb kalliks maksma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paidelane Helina Salmu, kes käib iga päev pojaga õues jalutamas, võttis linna kõnniteede olukorra kokku kolme sõnaga: kitsas, libe ja vastik.
Paidelane Helina Salmu, kes käib iga päev pojaga õues jalutamas, võttis linna kõnniteede olukorra kokku kolme sõnaga: kitsas, libe ja vastik. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Talveajal on jalakäija suurimad vaenlased lumi ja libedus. Kinnistuomanik on see, kes on kohustatud jälgima, et kõnniteelõik, mis omandit piirab, oleks hooldatud, vastasel juhul riskib ta kopsaka trahviga.

Paidelane Helina Salmu on ühekuuse Kevin Gustavi ema ja käib iga päev pojaga õues jalutamas. «Kitsas, libe ja vastik!» võttis ta kokku olukorra kõnniteedel, mida mööda päevast päeva kõnnib.

Selline iseloomustus ei käi küll kogu linna kohta, ent Salmu teadis nimetada päris mitut kohta, kus üle lume või jää ukerdamine liikumiskiirust oluliselt vähendab.

Rikkujat ähvardab trahv

Kuigi võiks arvata, et lapsevanker muudab liikumise kohmakamaks, pole sugugi nii. Vanker on hoopis hea abivahend, millest libedal ajal tuge otsida.
Lapsevankriga jalutades on küll omad probleemid seal, kus on kitsas või mõni kõrgem aste, aga kõige õudsemad mälestused meenuvad Salmule hoopis kuutagusest ajast, kui ta veel suure kõhuga ringi liikus.

«Siis oli ikka päris raske, kõndisin Paides Pikalt tänavalt Grossi poodi tund aega,» sõnas ta.

Paide heakorraspetsialist Tiina Kivila ütles, et heakorraeeskirja nõuete rikkumise eest võib füüsilist isikut karistada kuni 6000- ja juriidilist isikut kuni 20 000kroonise trahviga.

Teeseadus sätestab, et linnas, alevis ja alevikus on teega külgneva maa-ala kasutaja kohustatud tegema heakorratöid sõidutee ja vastava maa-ala vahelisel kõnniteel. «Põhilised talvised heakorratööd on lumekoristus ja libeduse tõrje ning mahavisatud prahi koristus,» selgitas ta. «Ja kindlasti peab kinnistuomanik kevadel koristama kõnniteelt talvise puistematerjali.»

Heakorratöödega tuleb valmis jõuda hommikul kella 7.15ks.

Et mitte trahvidega riskida, on tänavahooldajate soovitusel parim viis libedaga võidelda teed liivatada.

Järva Teede ehitusosakonna juhataja Aleksandr Lember ütles, et lisaks liivale kasutatakse viimasel ajal palju peent kraniidikillustikku.
Lember eelistab siiski liiva, mis hajub puistates rohkem laiali. «Killustikku kasutades jäävad ikka libedamad kohad sisse,» märkis ta.

Lember selgitas, et kuigi jää ja lume tõrjeks kasutatakse ka soola, pole seda kõnniteedele üldse mõtet panna, sest seal see lihtsalt ei toimi. «Sool toimib kõige paremini liikluse all, sest peab saama liikuda, seal, kus koormust pole, pole soolast kasu,» lausus ta.

Kui Lember ütles, et kõnniteedel soola kasutada on mõttetu, lisas Tiina Kivila, et Paide kõnniteedel on soola kasutada lausa keelatud. Samamoodi ei tohi tänavale puistata tuhka.

Kui soola sellegipoolest vaja kasutada on, näiteks parkimisplatsidel või sissesõiduteedel, puistatakse seda liivaga segamini. «Tuleb võtta üks osa soola ja viis osa liiva,» õpetas Lember. «Nii on mõju kõige suurem.»

Paide Elamuhoolduse majahoidja Vaike Meitus ütles, et kõige paremini aitab libeduse vastu liiv ja killustik koos. «Kui jää on juba paks, siis on parem liiv, aga kui jää alles hakkab tekkima, sobib ka kild,» lausus ta.

Meitus ütles, et on mõlemat ka koos kasutanud, kõigepealt puistab ta kõnniteedele kuiva liiva ja siis natuke killustikku peale. «Liiv võtab libeduse ära, aga kild on justkui takistuseks,» põhjendas ta. Meitus teab, et ka näiteks kaupluste omanikud eelistavad killustikku, mis ei jää nii kergesti jalanõu külge kui liiv ja hoiab ruumid puhtamad.

Tuhk saastab

Meitus on kuulunud, et libedust tõrjutakse tuhaga, ent tuletab siiski meelde, et avalikes kohtades seda saastamise tõttu kasutada ei tohi.
Samas koduaeda jalgradadele soovitab ta tuhka raputada küll, sest võtvat jää kohe tihkeks. «Tuleb muidugi meeles pidada, et tuhk määrib palju rohkem kui teised ained,» lisas ta.

Heakorraspetsialist Tiina Kivila juhtis tähelepanu asjaolule, et Eesti on Põhjamaa, kus on talved, lumi ja libedus.
Kivila soovitas paremaks püstipüsimiseks mõelda ka sobilikele jalavarjudele ning kanda libedal ajal vähem siledapõhjalisi saapaid. «Siledate kummidega autojuht saab trahvi, aga siledapõhjaliste jalanõudega jalakäijal jääb veel õigust ülegi,» arutles ta.

Halvasti hooldatud kõnniteest saab teatada heakorraspetsialistile. Paides Tiina Kivilale e-aadressil: tiina.kivila@paide.ee või telefonidel 383 8633 ja 516 9959. «Selgitame välja, kelle kohustus vastavat kõnniteed hooldada on, vajadusel saadame märgukirja või teeme ettekirjutus,» lausus ta. «Kui see ei aita, tuleb määrata trahv.»

TEAVE
Väljavõte Paide heakorraeeskirjast
Kinnistu omanik on kohustatud:
* tegema heakorratöid kinnistuga külgneval või piirneval kohusterritooriumil. Kohusterritooriumi heakorratööd tuleb lõpetada 7.15ks. Vajaduse korral tuleb kohusterritooriumi heakorratöid teha ka päeva jooksul;
* tegema heakorratöid kinnistuga piirneval kõnniteel;
* kõrvaldama ehitiselt lume, jääpurikad, varisemisohtlikud kivid, plaadid;
* Paide linna avalikes kohtades on keelatud kõnnitee puhastamisel loopida lund sõiduteele.
Allikas: Paide linnavalitsus

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles