Riik toetab eramute küttesüsteemide vahetust

Birgit Itse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Eramuomanikud, kes kasutavad kütmiseks erimärgistatud vedelkütust, saavad taotleda toetust küttesüsteemi väljavahetamiseks säästvama vastu.

Majandus- ja kommunikatsiooniministri Urve Palo ütlust mööda on õliga kütmine juba praegu üks kallimaid lahendusi, samas ka üks keskkonda reostavamaid. 

Et uue aasta algusest kaob kerge kütteõli erimärgistus,  tähendab see õli kallinemist umbes kolmandiku jagu. Hoonete kütmiseks tohib ette varutud ja erimärgistatud kütust kasutada 1. maini 2015.

Riik aitab tasuda ligi poole küttesüsteemi vahetamise maksumusest. «Ülejäänud osa tuleb majaomanikel endal leida, samas teenib investeering mõne aastaga tagasi, sest sellega kaasneb oluline kokkuhoid küttekuludelt,» selgitas Palo. 

Toetust saavad taotleda eramajade, paarismajade, ridaelamute ja kuni kahe korteriga korterelamute omanikud, toetuse saamiseks tuleks vedelkütust kasutav katelseade vahetada taastuvenergiaallikaid kasutava kütteseadme vastu, nagu pelleti- või halupuidu katlad, soojuspumbad, veekontuuriga ahjud, päikeseenergia abil soojusenergiat tootvad seadmed.

Toetust võib kasutada kütteseadme ostuks ja paigalduseks, samuti projekteerimiseks. Maksimaalse toetuse suurus on 40 protsenti projekti maksumusest, maksimaalne võimalik toetussumma on 4000 eurot ühe taotleja kohta. Toetuse saamise eeldus on hoonel olev kehtiv kasutusluba.

Aastateks 2014–2017 on toetuseks plaanitud 5 miljonit eurot, sellest 3,2 miljonit eurot 2014.-2015. aastaks. Taotlusvooru kuulutab välja ja taotlusi hakkab vastu võtma SA KredEx detsembri jooksul. Raha tuleb CO2 kvoodi müügist.

Ehitisregistri andmetel kasutab soojusallikana vedelkütust 2797 üksikelamut, 331 ridaelamut, 64 kaksikelamu ja 26 muud kahe korteriga elamut. 

Korteriühistud saavad taotleda õliküttelt taastuvenergiaallikatele üleminekuks toetust Keskkonnainvesteeringute Keskuse keskkonnaprogrammist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles