Kuidas rattaga korrektselt kõnniteel liigelda?

Kuido Saarpuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Alo Aasma

Suvi on tänavatele toonud arvukalt jalgrattureid, kellest paljud sõidavad kõnniteedel kõrvuti jalakäijatega ning teadmata oma õigusi ja kohustusi, tekitavad nad sellega  ohtlikke olukordi.

Maanteeameti ennetustöö osakonna eksperdi Christina Vallimäe selgitusel võib kõnniteel, mis pole märgistatud kui jalgratta- ja jalgtee, sõita alla 13aastane jalgrattur ja tema kuni kaks täiskasvanud saatjat ning väikelast rattatoolis sõidutav jalgrattur.

„Ülejäänud ratturid võivad sõita jalgratta- ja jalgteel, jalgrattarajal ja -teel või võimalikult sõidutee parema ääre lähedal ning teepeenral, kui see on selleks kõlblik, ohustamata jalakäijat. Kõnniteel võib sõita siis, kui sõiduteel sõitmine tee seisukorra tõttu on oluliselt raskendatud, “ täpsustas ta.

Lastevanematel soovitas Vallimäe lapsi juhendada ja õpetada, millal ja miks kella anda, kui kaugelt mööduda teistest liiklejatest ja mis kiirusega. "Jalgrattur ei tohi kõnniteel, jalgratta- ja jalgteel või ülekäigurajal liigeldes ohustada jalakäijat ning jalakäija vahetus läheduses tohib jalgrattaga sõita jalakäija tavakiirusega,“ loetles Vallimäe ratturi kohustusi. „Kui aga jalakäija liigub vaid jalgratturile ettenähtud teeosal, ei tohi jalakäija ratturit takistada.“

Mida paljud ratturid ei tea, on kohustusliku ja soovitusliku varustuse olemasolu. Tuled, signaalkell ega ka helkurid pole mõeldud pelgalt iluasjaks, mille soetamine on igaühe südameasi. „Liiklusseaduse kohaselt peab alla 1-aastane juht jalgrattaga sõites kandma kinnitatud jalgratturikiivrit. Igal jalgrattal peavad aga olema töökorras pidurid ja signaalkell, ees valge ja taga punane ning vähemalt ühe ratta mõlemal küljel kollane või valge helkur. Pimeda ajal või halva nähtavuse korral sõites peab jalgrattal põlema ees valge ja taga punane tuli.“

Hawaii Expressi esindaja Priit Salumäe ütlust mööda on rattaga liigeldes oluline teha iseennast teistele liiklejatele nähtavaks ja kuuldavaks. „Ühesliiklemine nõuab üksteisega arvestamist, seepärast on väga oluline kasutada kella, mis on kindlasti kohustuslik, mitte soovituslik lisa rattal,“ sõnas ta.

Salumäe sõnul leiab Hawaii Expressi rattapoe suurest valikust lõbusaid pasunaid, loomakujulisi ja lillelisi kellai seiklushimulisele rattasõbrale, vasekarva, messingist või roosa kullaga toonitud märguandjaid ratturile, kelle ratas peab lisavarustusega ideaalselt sobima, valikust ei puudu ka lihtsad mustad ja hõbedased kellad.

„Turvalisus on meie südameasi, tulede ja kellata ei tohiks ükski ratas liiklusse minna,“ ütles Salumäe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles