Ilus mäng ja huvitav lugu tõid koerulastele võidu

Merili Nikkolo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hindajad tunnustasid Paide huviteatri näitlejate Triin Väina, Konstantin Belovi ja Erich Einsteini näitlejameisterlikkust.
Hindajad tunnustasid Paide huviteatri näitlejate Triin Väina, Konstantin Belovi ja Erich Einsteini näitlejameisterlikkust. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Eelmisel laupäeval seitse tundi kestnud Järvamaa näitemängupäevast väljus võitjana Koeru huviteater etendusega «Valupisarais märtsipäevad», mis meeldis žüriile terviklikkuse, siiruse ja ilusa mängu tõttu.

Paide kultuurikeskuses nägi seitsme näitetrupi esituses kaheksat etendust. Kõige paremaks pidas hindamiskomisjon koosseisus Tiina Tegelmann, Aleksander Parman ja Viiu Paljak Koeru huviteatri lavastust «Valupisarais märtsipäevad», mis esietendus eelmisel nädalal. Näidendi on kirjutanud Herbert Last.
Aleksander Parman lausus, et koerulaste etendus on terviklik, ühtlane ja hea sisuga. «Laval ei häirinud midagi,» lisas ta.


Viiu Paljak tõstis samuti esile Koeru huviteatrit. «See oli nende enda kirjutatud ning teiseks oli see lavastuslikult nii puhas ja huvitav, mängiti väga ilusti,» selgitas ta. «Selle näidendi juures oli kõik nagu paigas, see oli nii usutav ja siiras.»
Tiitli «Peaaegu parim» pälvisid Paide huviteater ja Kesk-Eesti näitetrupp. Parman ütles, et huviteatri näitlejatel on hea artikulatsioon. Ta kiitis ka teatri eestvedajat Erich Einsteini, keda hinnati päeva üheks paremaks näitlejaks. «Temas on kohe mingi eriline säde,» märkis ta.


Parmani meelest oli näitemängupäeval näha, et keegi ei tulnud lihtsalt mütsiga lööma, vaid on nähtud vaeva ning laval oli seega päris häid näidendeid.
Repertuaar oli Parmani hinnangul kõigil jõukohane, vaid Koeru noorte näidendi mõte läks kaduma. Parman soovitas näitlejatel pöörata tähelepanu diktsioonile, sest teater põhinebki dialoogil ja sellest on vaja aru saada.
Paide huviteatri eestvedaja Erich Einstein lausus, et tema jäi näitepäeva tulemusega rahul. Lisaks sellele, et lavastus märgiti ära, tunnustati ka trupi liikmeid: Triin Väina, Konstantin Belovi ja teda. «Patt oleks mitte rahul olla,» sõnas ta.


Siiski on etendusel Einsteini hinnangul veel arenguruumi, nii kavatsebki näidendit lihvida ja sellega edaspidigi rahva ette astuda.
Enne näitemängupäeva sai Paide huviteater proove teha poolteist kuud. «Algul käisime koos mõne korra nädalas ja lõpusirgel lihvisime tükki peaaegu iga päev,» sõnas ta.
Einstein lausus, et kui kõik hästi läheb, võib neid näha juba 9. aprillil Paide kultuurikeskuses rahvakultuuripäeval «Kevadpühad».

TEAVE
Järvamaaa näitemängupäeva paremad
Parim näitetrupp – Koeru huviteater (Herbert Lasti draama «Valupisarais märtsipäevad», lavastasid Uno Aan ja Herbert Last).
Peaaegu parimad – Paide huviteater (Anton Tšehhovi komöödia «Karu», lavastaja Erich Einstein) ja Kesk-Eesti teatritrupp (Tiia Selli draama «Linnud laulavad ikka», lavastaja Tiit Tammleht, Jüri Tuulik novellide põhjal kokku pandud monoetendus «Külatraagik», lavale seadnud Margus Mankin).
Parim noortetrupp – Paide ühisgümnaasiumi Loominguline Trio («Kahe maailma vahel», lavastanud Liina Leinberg).
Paremad näitlejad: Triin Väin, Milvi Kangur, Margus Mankin, Erich Einstein, Herbert Last, Konstantin Belov ja Aare Ots.
Paremad noored näitlejad: Pilvi Raudsepp, Aive Volter, Rene Tammleht, Bert Järvet. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles