Toimus ajalooõhtu Vabadussõjas langenud sõdurite mälestuseks

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabadussõda.
Vabadussõda. Foto: arhiiv

Laupäeval toimus ühe tegevusena Eesti vabariigi 100 aasta juubeli pidustuste seas ja PRIA projekti „Karinu ja Metsla 500“ raames Karinu külamajas Ajalooõhtu.

 

Projekti eestvedeja Vello Kallandi andis teada, et esimese ettekandega esines ajaloodoktor Ago Pajur teemal „Vabadussõda - kas iseseisvuse või talu või maailmarevolutsiooni nimel?“. Teine ettekanne oli  kodu-uurija Vello Kallandi poolt: „ Karinu, Ramma ja Metsla külast hukkus Vabadussõjas 10 meest. Kes nad olid?“

Koosviibimine algas küünla süütamisega Karinu külaseltsi kolmes külas langenute mälestuseks ja hetkelise leinaseisakuga.

Kuulajaskond, 40 inimest,  oli mitmekesine - nii noori kui eakamaid, nii kohalikest küladest kui ka kaugemalt ja langenud sõdurite sugulased. Ago Pajuri ettekanne vabadussõja käigust, mis lõppes vastusega teemaks pandud küsimusele, oli esitatud profesionaalsel tasemel ja kuulati suure huviga.

Teine ettekanne oli nagu järg esimesele: miks läksid sõtta need kümme meest Karinult, Rammalt ja Metslast, kes seal kaotasid elu: Oskar Allveiss, Jüri Kruusmann, Hans Veinberg, Villem Raus, Joosep Selter, Johannes Veinberg, Friedrich August Veinberg, August Aleksander Ambos, Friedrich Müllersdorf ja Arthur Heinrich Veinberg.

Kohalviibijad toetasid 8. augustil 2018 sama projektiga planeeritud ning rahastatud Metsla külaplatsile üheaegselt küla 500 aasta esmamainimise kivi pühitsemisega paigutada mälestusstend eelpoolloetletud vabadussõjas hukkunutele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles