Valgehobusemäe suusa- ja puhkekeskuse juht Kalju Kertsmik talvehooajast: Töö, töö, töö!

Kuido Saarpuu
Copy
Kalju Kertsmik
Kalju Kertsmik Foto: Kuido Saarpuu

„Töö, töö, töö," ütles Valgehobusemäe suusa- ja puhkekeskuse juht Kalju Kertsmik neljapäeva, 7. jaanuari varahommikul rahulolevalt. 

„Vaba aega pole minutitki. Tööpäevad on 13-tunnised. Öö jooksul on tulnud 50 meili – neile tuleb vastata. Inimesi käib pidevalt. Rajad vaatame üle iga päev. Avatud on 3 ja 5 km vabatehnikarajad, hooldame neid lumerulliga, mis tagab hea kvaliteedi. Klassikajäljeks pole veel piisavalt lund, seda toodame pidevalt juurde, sest kui tuleb sula, looduslik lumi sulab. Igal hommikul hooldame ka tõstukit."

Tõstukiga saab nii lumelaua- kui ka mäesuusanõlvale ning lumelauakrossirajale (kõrguste vahe 33 m ja laskumise pikkus 220 m), tõstuk viib ka lumerõngarajale.

Kertsmik oskas öelda kolm põhjust, miks keskuses sel aastal nii palju külastajaid on: esiteks – Euroopasse ja mujale reisida ei saa; teiseks – inimesed on koroonast tüdinenud ja tahavad õue. Liikumine ja sportimine on ainuke asi, kui tahame kevadeni vastu pidada „Kolmandaks – eelmise aasta talv jäi vahele," ütles Kertsmik. Tema tähelepanekut mööda on paljud  talispordihuvilised Tallinnast ja Harjumaalt, aga siia sõidetakse üle Eesti. „Juba eelmisest aastast on Valgehobusemäel kasutuses kiipkaart, millega saab mäepileti osta e-poest, nii et pole tarvis keskuse majast läbi  astudagi. Tõstuk jääb seisma ja suusaradadel kustuvad tuled õhtul kell kaheksa."

Järva vallas asuv Valgehobusemäe suusa- ja puhkekeskus on aastaid olnud Järvmaa külastatuim paik, kus puhkust veeta: 2017. aastal oli külastajaid 36 504, 2018. aastal 45 709.

Järva vallas asuv Valgehobusemäe suusa- ja puhkekeskus on aastaid olnud Järvmaa külastatuim paik, kus puhkust veeta: 2017. aastal oli külastajaid 36 504, 2018. aastal 45 709.

2019/2020 aasta talv jäi aga sootuks vahele, kuigi vahepeal oli siin Eesti ainuke suusamägi, kus oli  veidigi lund.

Sel talvel algas lume tootmine juba detsembri alguses ja kui ilm lubas ehk kui termomeeter näitas mõned pügalad alla nulli, töötas kolm lumemöldrit-lumekahurit 24 tundi järjest.

Valgehobusemäe talv oli alanud. Mägi avati 12. detsembril, lumerõngarada uudistasid pered varemgi. Uus aasta algas lumiselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles