TOP 20: Järva Teataja loetumad lood aastal 2023

Tiit Reinberg
Copy
Kolmikud Brennan (vasakult), Brendon ja Brendan kasvavad nüüd jõudsalt ja püüavad haiglas kaotatud aega tasa teha.
Kolmikud Brennan (vasakult), Brendon ja Brendan kasvavad nüüd jõudsalt ja püüavad haiglas kaotatud aega tasa teha. Foto: Dmitri Kotjuh

Järva Teataja teeb ülevaate aasta kõige loetumatest lugudest.

1. Vastu puud kihutanud BMW-s hukkus kaks noormeest

BMWga vastu puud kihutanud autos hukkus kaks noormeest.
BMWga vastu puud kihutanud autos hukkus kaks noormeest. Foto: Türi päästekomando

Järvamaal juhtus 29. aprilli öösel raske liiklusõnnetus, milles hukkus kaks inimest. Sõiduauto BMW sõitis Türi poolt Rapal suunal liikudes paremale poole teelt välja ning auto liikumise peatas kokkupõrge puuga. Kokkupõrge oli sedavõrd tugev, et sõidukis olnud 20- ja 16-aastane noormees said raskelt viga ja hukkusid sündmuskohal. Rohkem inimesi autos ei olnud.

2. Tallinna-Tartu maantee neljarealisel lõigul toimus raske avarii

Avarii Tallinna-Tartu maanteel.
Avarii Tallinna-Tartu maanteel. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

15. mai ennelõunal teatati Häirekeskusesse liiklusõnnetusest Tallinna-Tartu maantee 71. kilomeetril ehk Eesti kõige uuemal neljarealisel maanteelõigul. Õnnetus juhtus kui rehvivahetuseks tee äärde pargitud veoautole Mercedes-Benz sõitis tagant sisse veoauto Volvo.

3. Noorte seas levib uus ja jube väljakutse

Väätsa Noortetuba hoiatab, et noorte seas on levima hakanud uus ning väga jube väljakutse nimega “Blackout challenge”. Selle eesmärgiks on noortel endal teadvust kaotada ning läbi selle tunda huvitavat ja teistsugust tunnet. Selle saavutamiseks hingeldavad nad sügavalt 40 sekundit kükkis, see järel tõusevad järsult, käed panevad rinnale ning teine surub vastu seina kuniks noor kaotab teadvuse, kukub maha, tõmbleb ja siis tuleb tagasi teadvusele.

4. Paidesse hääletanud neiu sattus mitme mehega autossse ja kadus

22. juulil 2000 pakkis 20-aastane üliõpilane Heidi Homutov Mustamäel Tehnikaülikooli ühikatoas asjad suurde reisikotti, lükkas tumeda juuksesalgu põselt ja vaatas, kas kõik vajalik sai ikka kaasa. Esialgu mõtles Saaremaa neiu, et sõidab Paidesse vanaema 72. sünnipäevale bussiga, aga otsustas siis hoopis hääletada.

5. «Kurat, kas see on karjakoppel või Tallinna-Tartu maantee»

19. jaanuar oli Kesk-Eesti kant taas mattunud lumeputru. Järva Teataja lugeja jagas toimetusega videot, millised teeolud valitsesid varahommikul Tallinna-Tartu maanteel. «Tahaksin kohe ropendada, kurat, mis toimub, kas jälle tuli lumi ootamatult või kuidas seda kokku võtta,» kirjeldas ta oma muljeid.

6. Lillelaadalt leitud suure summaga rahakott sõitis Türilt kaugele

Türi lillelaada korraldajad andsid teada, et nad on leidnud kaks ilma dokumentideta rahakotti. Ühes rahakotis on päris suur summa.

7. Suri Järvamaa vapimärgi kavaler ja Türi aukodanik Kaia Iva

Kaia Iva (28.04.1964–2.11.2023)
Kaia Iva (28.04.1964–2.11.2023) Foto: Eero Vabamägi

Hingedepäeval, lahkus pärast pikka ja rasket haigust Türi viimane linnapea, riigikogu liige, minister, Järvamaa vapimärgi kavaler ja Türi valla aukodanik Kaia Iva. Viimase tunnustuse pälvis ta alles kaks nädalat tagasi, kuid Türi kultuurikeskuses olnud valla sünnipäevapeole ei võimaldanud tervis aukodaniku tiitlit enam vastu võtma minna.

8. Politsei leidis viis kuud kadunud olnud paidelase

11. oktoobril teatati politseile, et oma kodust Paides on lahkunud 28-aastane Jane, kes pole sinna lubatud ajaks tagasi tulnud. Kesk-Eesti politseijaoskonna Paide menetlusgrupi uurija Meelis Maaslepp ütles, et Jane asukoht on politseile teada. «Üleeile, 1. märtsil sai politsei vihje, et Jane võib viibida Lääne-Virumaal. Kontrollisime seda vihjet eile, 2. märtsil ja leidsime ta üles. Temaga on kõik korras. Politsei teda enam ei otsi.»

9. Tallinna-Tartu maanteel röövitud mehe äraviimist ei näinud peale elukaaslase keegi

Kajar Paas
Kajar Paas Foto: Politsei

5. detsembril 2014 rappis tugev tuul Lääne-Virumaa Lammasküla mõisahoone küljes suurt silti «Jäägri baar». 43-aastane Kajar Paas mõtles, et baari sulgemine oli õige otsus – teelisi talvel külakesse suurt ei sattunud, kohalikke napsusõpru tõmbas aga rohkem poe ümbrus ja bussipeatus. Vastu ööd Tallinna tuttavatele külla sõitmine tundus päris hea mõte. Elukaaslane istus rooli ja hõbedane Mercedes võttis suuna Tartu maantee poole. Umbes poole tunni pärast jõuti Ardu lähedale. Mitu kilomeetrit enne seda sõideti ühe suure musta džiibi taga. Tumedate klaasidega masin kippus vahepeal koperdama, siis jälle andis juht äkki gaasi, siis pidurdas. Vahetult enne Ardut arutas mersus sõitnud paar, et ju on võõral autol tehnilisi probleeme. Kajari elukaaslane pidas auto kinni, et abi pakkuda. Möödasõitjate tulede valgel suundusid kaks džiibis sõitnud meest Mercedese poole. Mõned minutid hiljem sai naine kuuli ja Kajar viidi tumedate klaasidega autosse.

10. Tamme talu perenaine: ärkasin sinise valguse ja koletu paugu peale

Traagilise õnnetuse sündmuspaika vana tamme juures on noormeeste lähedased ja tuttavad toonud küünlaid ja lilli. Kogu ümbrus on täis auto detaile.
Traagilise õnnetuse sündmuspaika vana tamme juures on noormeeste lähedased ja tuttavad toonud küünlaid ja lilli. Kogu ümbrus on täis auto detaile. Foto: Anne Põder

29. aprilli öösel jätsid kaks noort inimest oma elu Tallinn-Rapla-Türi maantee 83. kilomeetril Kõdu küla Tamme talu enam kui saja-aastase tamme rüpes. Talu perenaine Valve ärkas pärast kella ühte öösel koera äreva haukumise ja sinise vilkuva valguse peale.

11. Järvamaal läks põlema suur puidutööstus

24. mai ennelõunal said päästjad väljakutse Järva valda puidutööstuse põlengule. Kohapeal selgus, et puidutööstuses olid käimas katusetööd ning nende käigus läks bituumen põlema.

12. Tuntud diskoriga seotud vägistamisjuhtum võttis oodatud pöörde

Prokuratuur on algatanud tuntud muusikaprodutsendi ja diskori suhtes kriminaalmenetluse paragrahvi alusel, mis käsitleb vägistamist. Kohtuasja arutleti Paide kohtumajas eelmisel nädala. Prokuratuuri avalike suhete nõunik Kauri Sinkevicius selgitas, et Lääne ringkonnaprokuratuur süüdistab 40-aastast meest 2022. aasta mais Paides baaris ühe naise vägistamises.

13. Lapse kaotanud pere aitamiseks alustati korjandust

Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

24. juunil tabas Paides elavat noort ukraina peret suur tragöödia - nende 3-aastane laps hukkus liiklusõnnetuses. Kohalik ukraina kogukond on algatanud korjanduse, et aidata katta matustega seotud kulusid ja toetada pere hakkamasaamist raskel ajal.

14. Kolm ilmaimet jõudsid emadepäevaks koju

Külen Erala ja Jaanus Kask said kolmikute poiste Brennani (vasakult), Brendoni ja Brendani vanemateks eelmise aasta septembris, aga kõik koos kodus on nad elanud selle aasta aprillist. Paraku jääb nelja lapsega perele Türil viiendal korrusel asuv kolmetoaline korter väikeseks ja nad vajavad elukohta lastele sobilikumas kohas.
Külen Erala ja Jaanus Kask said kolmikute poiste Brennani (vasakult), Brendoni ja Brendani vanemateks eelmise aasta septembris, aga kõik koos kodus on nad elanud selle aasta aprillist. Paraku jääb nelja lapsega perele Türil viiendal korrusel asuv kolmetoaline korter väikeseks ja nad vajavad elukohta lastele sobilikumas kohas. Foto: Dmitri Kotjuh

Need kolm armsat Türi poissi on ilmaimed. Inglismaal paari aasta eest sündinud kolmikud, kes tulid ilmale 22 nädala ja viie päeva pealt, kanti Guinnessi rekordite raamatusse kui kõige varem sündinud kolmikud. Brennan, Brendon ja Brendan said ema turvalises üsas olla vaid ühe päeva kauem. Päev ees või taga – meie väikese Eesti imelapsed ja rekordiomanikud on nad kohe päris kindlasti.

15. Koigi juures seiskas raske liiklusõnnetus reedeõhtuse tiheda liikluse

Avarii Tallinna-Tartu maanteel koigi ligidal.
Avarii Tallinna-Tartu maanteel koigi ligidal. Foto: Dmitri Kotjuh

10. veebruaril kella 16.16 ajal sai häirekeskus teate, et Tallinna-Tartu maantee 94. kilomeetril Koigi lähistel on avariisse sattunud kaks sõiduautot. Mõlemas autos olid õnnetuse hetkel vaid juhid. BMW-d juhtis 23-aastane naine ja Audit 44-aastane mees. Kokkupõrke tagajärjel said mõlemad sõidukid tugevalt kahjustada ja paiskusid teelt välja kraavi. BMW juht toimetati Järvamaa haiglasse.

16. Kiirabibrigaad langes Paides jõhkra kallaletungi ohvriks

5. augustil sai politsei teate, et Paide linnas lõi 18-aastane noormees oma 57-aastast ema, kes sai viga. Veidi hiljem ründas sama 18-aastane noormees kiirabitöötajaid, 47-aastast meest ja 64-aastast naist ja 47-aastane mees sai viga. Kahjustada sai ka kiirabiauto.

17. Säreverest avastati pommimets

Demineerimine Säreveres.
Demineerimine Säreveres. Foto: Marina Loštšina

Tükike liigniisket võsa Särevere külje all Pärnu-Rakvere maantee ja jõe vahel. Otse põllu servas teevad esmalt metalliotsijate ja labidate ning lõpuks ka ekskavaatoriga oma tööd demineerijad. Kuigi neid seal leidub ja nii kiputakse aegajalt ka Järvamaa kohta ütlema, ei ole see seal üks suur pommiauk, pigem pommimets- ruutmeeter ruutmeetri haaval uuritakse ju maapind läbi ning sõjaaegset lahingumoona tuuakse põlluservale lausa sületäite kaupa. “Valdavalt Saksa päritolu lennukipommid ning ka mõni üksik mürsk,” saan teada. “Aastast 1943. või 44,” otsivad Kaitseväe Demineerimiskeskuse mehed survepesuriga puhtamaks pestud pommidelt viiteid valmistamisajale.

18. Sellest summast allapoole elab inimene absoluutses vaesuses

Statistikaameti teatel on eelmise aasta andmete põhjal arvutatud uus arvestuslik elatusmiinimum on veidi üle 300 euro kuus, aastaga tõusis see 69.80 euro võrra. Enim on tõusu põhjustanud eluasemekulutuste 50% kallinemine. Arvestuslik elatusmiinimum 303.40 eurot on väikseim summa, millega on võimalik katta ühe liikmega leibkonna ehk üksi elava inimese 30 päeva igapäevavajadused, ühtlasi on see ka absoluutse vaesuse piir.

19. Raskes avariis lendas autol suisa mootor küljest

Avariis sai üks masinatest sedavõrd tugeva löögi, et mootor paiskus kapoti alt välja.
Avariis sai üks masinatest sedavõrd tugeva löögi, et mootor paiskus kapoti alt välja. Foto: Tiit Reinberg

23. aprillil kella 17.06 ajal juhtus raske liiklusõnnetus Türi - Arkma tee 20. kilomeetril, kus kokku põrkasid kaks sõiduautot. Avariis enam kannatada saanud sõiduautos Ford olid 61aastased mees ja naine. Mõlemad toimetati sündmuskohalt haiglasse. Kokkupõrke jõud oli sedavõrd suur, et Fordil lendas mootor kapoti alt välja, mis on suhteliselt harukordne vaatepilt.

20. Autoomanike lemmikpood sulgeb uksed

Heko Kaubanduse OÜ
Heko Kaubanduse OÜ Foto: Dmitri Kotjuh

Paides 30 aastat tegutsenud autovaruosade ja kontoritarvete kauplus Heko lõpetab tegevuse ning sulgeb aasta lõpus uksed. Paljude autoomanike lemmikpood on viimast päeva avatud 30. detsembril. Kaupluse kõik kümmekond töötajat koondatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles