Maapõuest tuli päevavalgele tükike ajalugu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muinsuskaitseameti Järvamaa vaneminspektor Karen Klandorf rääkis, et keldri kohal asetsenud maja nägi ilmselt välja samasugune nagu taamal paistev Roosna-Alliku mõisa kõrvalhoone.
Muinsuskaitseameti Järvamaa vaneminspektor Karen Klandorf rääkis, et keldri kohal asetsenud maja nägi ilmselt välja samasugune nagu taamal paistev Roosna-Alliku mõisa kõrvalhoone. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Viimastel nädalatel on Roosna-Alliku mõisa juures askeldanud kopad, et töömehed saaksid parki paigaldada välisvalgustuse ja rekonstrueerida küttesüsteemi. Muidu täiesti tavapärase töö käigus on välja tulnud mitmeid leide sajanditetagusest ajast, mis heidavad veidi valgust selle piirkonna ajaloole.

Mõõtmetelt suurim avastus tuli välja mõisahoone ja meierei vahelt, kus kopp parkla kohal maasse löödi. Maapõu peitis endas paekivist kaarvõlviga keldrit, mis pärineb muinsuskaitseameti hinnangul ilmselt 17. sajandist, mil ehitati ka mõis.

Keldri avastamise juures viibis pargivalgustustööde eest vastutav Hannes Soonsein, kes rääkis, et hästi säilinud kaarvõlvi alt oli näha tühja ruumi. «Parema tahtmise juures oleks ehk saanud sinna sissegi minna,» nentis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles