Päkapikud käivad ka ettevõttes

Silvi Lukjanov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ASis Jalax on aastaid kogu advendiaja väljas kõigi töötajate nimedega jõulusokid, kuhu päkapikud käivad üllatusi poetamas.
ASis Jalax on aastaid kogu advendiaja väljas kõigi töötajate nimedega jõulusokid, kuhu päkapikud käivad üllatusi poetamas. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Olgu majanduses head või halvad ajad, päkapikud leiavad ikka tee Münti AS Jalaxi töötajatele sussi sisse üllatusi tooma. Omainimesi peavad ettevõtted veel meeles kingituste, pidulaua või preemiaga.

AS Jalaxi personalispetsialisti Maris Niine selgitusel on ettevõttel juba aastaid päris vahva komme: kogu advendiaja käivad päkapikud töötajate jõulusussidesse üllatusi poetamas.

Tava on Niine meelest eriline ja tore just seetõttu, et sellesse on haaratud kogu töötajaskond.

Lastele jätkub

kommipakke

Lisaks peab ettevõtte kindlasti kommipakiga meeles lapsi, ilma ei jää ka lapsehoolduspuhkusel viibivate töötajate järeltulijad. «Väikese üllatusega peame igal aastal meeles veel oma kliente ja partnereid,» lisas ta.

Samuti on Jalax sättinud töötajate talvepuhkuse just jõulude ja aastavahetuse ajale, et oleks võimalik veeta pühi pikemalt koos lähedaste ja perega.

Kogu maja jõulupidu Jalax ei pea, sest ligi 160 töötajaga ettevõttes on Niine selgitusel selles suhtes maitsed liiga erinevad. «Küll aga on majasiseseid algatusi,» lisas ta.

Ka 350 töötajaga AS Konesko tänavu jõulupidu ei korralda, juhiabi Kaisa Obermanni ütlust mööda on otsustatud teha selle asemel jõulukingitusi.

Kui valik jõulupidu või -kingitus tuleb iga aasta lõpul üllatusena, on aasta kolleegi valik olnud aastaid kindlalt teada.

Aasta parimat kolleegi valivad Obermanni selgitusel töötajad endi seast. «Nimetame, premeerime ja seame autahvlile kolm töötajat,» täpsustas ta.

Meeleolu loomiseks on löödud särama Koerus tootmisettevõtte ees kasvav kuusepuu. «Kontorites on akendel advendiküünlad, kuid tehaseid ei ehi me tööohutust ja muid nõudeid silmas pidades,» selgitas Obermann.

Pühadeaegset kollektiivpuhkust ei saa Konesko endale lubada, sest tootmist pole võimalik nii pikaks seisata.

Jõulupidu peavad Eesti Pagari töötajad. Personalispetsialist Maiken Hein selgitas, et kord aastas jõulude ajal töötajaskonna ja nende kaaslastega kokku saada on kauane tava. «Vaid üks aasta jäi vahele ja seda töötajate oskamatuse tõttu sellel käituda, kuid nüüd on kokkusaamine taas väga oodatud,» lausus ta.

Jõulupeol saab 180 ettevõtte Paides asuvat töötajat kingituse ja lapsed kommipaki.

Nii nagu 24/7 tööd tegeval Eesti Pagaril pole võimalik jõulude aegu töötajatele puhkust lubada, pole seda ka maakonna suurimas kaubandusettevõttel Järva tarbijate ühistul.

Jõulumeeleolu aitab luua preemia

Ühistu juhatuse esimehe Tõnu Uibopuu selgitusel on mitte ainult jõulud, vaid kogu detsember üks tulusamaid kuid.

Nii nagu teistelgi teenindusasutustel, pole ka tarbijate ühistul mõtteski sellal puhkepäevi või puhkust anda. «Detsembris koguneb meil töötunde pigem tavalisest rohkem kui vähem,» sõnas Uibopuu.

600 töötajaga tarbijate ühistu pole masu ajal ühist uue aasta saabumise pidu pidanud. Ei tule ka tänavu, kuid pühademeeleolu loob kõigile jõulupreemia. «Pidulaua püüame kõigile töötajatele rikkalikuma tagada ja järgmise aasta eelarvesse on kavandatud ka palgatõus,» ütles Uibopuu.

Ka põllumajandusettevõte Metstaguse Agro pole juba aastaid jõulupidu pidanud. Järva-Jaanis asuva ettevõtte juht Teet Kallakmaa meenutas toredaid põllumeeste ühiseid aastalõpu koosistumisi Jänedal Musta Täku tallis. Neid korraldas sealne õppe- ja nõuandekeskus.

Seda tava tuleks Kallakmaa meelest jätkata. «Nüüd pole neid olnud ja nii pole ma ise ka initsiatiivi üles näidanud, et 30 töötajat jõulude ajal kuhugi kokku kutsuda,» tunnistas ta.

Kui jätkuvalt tehtaks põllumeestele laudade ja ansambliga ühispidusid, siis tema paneks ettevõttele kohe laua kinni.

Samas sõnas Kallakmaa, et vägisi midagi teha ei saa ja kindlasti peavad paljud väiksemas ringis jõulupidusid edasi. «Ju meil pole see siis nii tähtsustatud, muul ajal oleme siin töötajatega ikka koos käinud,» sõnas ta.

Kultuuritöötajad istuvad pidulauda

Paide kultuurikeskuse direktori Ülle Mülleri ütlust mööda võib ju arvata, et nemadki on jõuludest ja selle melu loomisest sedavõrd küllastunud, et omakeskis kokku tulla ei taha.

Päris nii see ei ole. «Pidu me tõesti ei pea, kuid üks rahulik jõulueelne koosistumine on ikka,» sõnas ta.

Tänavu seostub see Sirje Graubergi lasteringi jõuluetendusega, kuhu kogunevad ka töötajad ja nende lapsed. Kui töötajate lapsed saavad jõuluetenduse käigus jõuluvanalt kommipaki, siis töötajaid ootab pärast etendust kaetud laud.

Kultuurikeskuses on kümme töötajat, kuid jõululauda koguneb neid poole rohkem, sest peale niinimetatud oma­inimeste peetakse Mülleri selgitusel meeles ka haldustöötajaid ja saaliteenindajaid.

Kuigi kultuurikeskust ootab suurüritus – aastalõpuball, saavad töötajad enne seda nautida ka puhkepäevi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles