Kooli- ja lasteaialapsed vajavad tõhusat kaitset haiguste vastu

Copy
Covid-19 vastu vaktsineerimine.
Covid-19 vastu vaktsineerimine. Foto: Tirachard Kumtanom / Shutterstock

Lihtne tõde on see, et suvel on lapsed enamasti terved ja just siis on parim aeg käia nendega ära perearsti juures, kes vaatab laste tervise üle ja kontrollib ühtlasi, kas kõik vaktsineerimised on uue õppeaasta eel tehtud. Paraku unustavad paljud pered suvel haigused ja arstid sootuks. Seega on lähinädalail küll viimane aeg visiit perearsti juurde ära teha, et lapsed oleksid kohe kollitama hakkavate haiguste eest paremini kaitstud.

Paide perearst Ingrid Alt ütles, et vanemad peaksid täie tõsidusega üle vaatama laste vaktsineerimiskalendri veendumaks, et kaitsesüstid on tehtud. «Vale on arvata, et need haigused, mille vastu lapsi vaktsineeritakse, on tänapäeval kadunud. Ei ole. Suuresti just vähenenud vaktsineerimiste tõttu on taas levima hakanud poliomüeliit, leetrid, läkaköha ja nii mõnigi teine haigus, millest on aastaid räägitud, et neid praktiliselt polegi,» lausus ta.

Tegelikkus on aga selline, et kui inimesed suhtuvad kaitsesüstimisse kergel käel või võitlevad selle vastu, väheneb Aldi selgitusel üleüldine immuunsus ja rasked nakkushaigused tõstavad jälle pead. Alt sõnas, et lapsed ei pruugi neid haigusi raskelt põdeda, kuid nad on haiguste edasikandjad ning kui läkaköhasse või leetritesse haigestuvad emad-isad või veel hullem, kui vanaemad-vanaisad, võivad sellel olla juba kurvad tagajärjed. «Seega kaitseb laste vaktsineerimine mitte ainult lapsi, vaid kogu perekonda,» märkis ta.

Tagasi üles