Tool ja laud mõjutavad kontoritöötaja tervist

Silvi Lukjanov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP / Scanpix

Tööinspektsiooni kontrollkäikudest maakonna 11 ettevõttesse selgub, et puudusteta on neist vaid kolm. Kõige rohkem on jäänud tegemata arvutitöökoha riskianalüüse.

Arvutiga töötamisel tuleb jälgida, et valgus ei peegelduks kuvarilt tagasi, et tööpind oleks küllalt suur ja töölaua all ruumi. Töötooli kõrgust ja seljatoe asendit peab saama sättida.

Järvamaal kontrollisid inspektorid riigi- ja kindlustusasutusi ning tootmisettevõtteid.

Tööinspektsiooni Lääne inspektsiooni teabespetsialisti Viivika Vilja selgitusel olid kontrolli haaratud 55 töötajat ja puudusteta oli vaid kolm ettevõtet.

Kuigi arvutiga töökohad saab tihti tervislikumaks seada lihtsate ja kulutusi mittenõudvate vahenditega, ei oska tööandjad Vilja meelest neis lihtsalt näha ohte töötajate tervisele.

Nii tuli tööinspektoritel panna 19 rikkumist kirja kontrollakti ja 18 rikkumise kohta teha ettekirjutus.

Peamiselt oli tegemata arvutitöökoha riskianalüüsid, mistõttu on arvuti taga sundasendis tööl inimese tervisele halb mõju.

Samuti on jäänud töötajad suunamata tervisekontrolli ja pole tutvustatud ergonoomiliselt õigeid tööasendeid ja -võtteid.

Kokku kontrollis Lääne inspektsioon eelmisel aastal kontoritöötajate füsioloogilisi ohutegureid 61 ettevõttes: Pärnumaal oli neid 30, Saaremaal 10, Hiiumaal 5, Läänemaal 5, Järvamaal 11 ja Raplamaal 10.

Inspektorid vaatasid üle 338 töötaja töökoha, 195 korral andsid suulisi soovitusi, 91 rikkumist läks kirja kontrollakti ning 62 rikkumise kohta vormistati ettekirjutus.

Töötervishoiu tööinspektor Janika Rõõmuse lisaks, et peale arvutitöökoha riskianalüüsi küsitlesid nad töötajaid tervisehäirete kohta.

Selgus, et kõige rohkem esines valusid kaela- või õlapiirkonnas ja seljavalusid, vähem valusid jalgades. Selle ühe põhjusena tõi Rõõmus välja töötooli seljatoe ebaergonoomilise asendi ning klaviatuuri ja hiire paiknemise eritasapindadel.

Kontrolli käigus selgus veel, et tööandjad pöörasid liialt vähe tähelepanu töötajate tervisekontrollile, 32 protsenti neist polnud läbinud nõuetekohast tervisekontrolli.

Kuid töötaja, kes töötab vähemalt poole oma tööajast kuvariga, tuleb saata silmade ja nägemise ning luu- ja lihaskonna seisundi kontrolli.

Kontrollis tuleb käia mitte harvem kui kord kolme aasta jooksul või vaevuste tekkides.

Tööinspektorid andsid suulisi soovitusi eelkõige seoses vale istumis- ja käteasendiga. Mõnelgi juhul sätiti töökoht õigeks tööinspektori kaasabil kohe.

Tööandjate plusspoolele panid tööinspektorid asjaolu, et nad hüvitavad prillide ostu ning võimaldavad käia massaažis, ujumas ja harrastada tervisesporti.

Töötervishoiu tööinspektori Janika Rõõmuse ütlust mööda näitas sihtkontroll selgelt, et töökeskkonna parendamine ei nõua niivõrd raha kui teadmisi. Teavet soovitas ta otsida tööinspektsiooni kodulehelt www.ti.ee ja tööelu portaalist www.tooelu.ee.

Tänavu suunab tööinspektsioon tähelepanu alaealiste ja noorte tööle, uutele töötajatele, töötamisele ehitusel ning töö- ja puhkeajast kinnipidamisele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles