Magamata öödel valminud kollektsioone ei müüda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

«MoeP.A.R.K» on üle-eestiline noorte moekonkurss, mis sai alguse Paide gümnaasiumist 2009. aastal ja on nüüd kogunud tuntust üle Eesti, erinevas vanuses moeloojaid on osalejate seas olnud mitmest maakonnast.

Et kollektsioonid on omapärased ja huvitavad, otsustasin uurida, kuidas on eelmistel aastatel laval nähtud rõivad valminud ja mis on neist saanud.
Üks komplekt valmis päevaga
Kolmandat aastat moekonkursiks valmistuv Paide ühisgümnaasiumi õpilane Deivi Abel ütles, et ta pole ühtegi kollektsiooni veel ära müünud, kõik on vanaema juures tallel.
Deivi meelest on kollektsioone õmmelda huvitav. «Sain teada, et õmblusmasin õmbleb ajalehti ja sellel aastal märkasin, et ka kile ei käi üle jõu,» selgitas ta. «See on suur ettevõtmine, enamik vabast ajast kulub õmblemisele ja pole harv juhus, kui õmmelda tuleb uneajast.»
Tavaliselt kaks viimast nädalat enne üritust Deivi vaatab üle ja nii-öelda lihvib rõivaid. Ideede suhtes probleemi ei teki. «Ideed tulevad tavaliselt kergelt, natukene ajutööd ja paar ideed ongi olemas, tuleb neid lihtsalt genereerida ja parim välja valida,» selgitas ta.

Eelmisel aastal vanemas vanuserühmas esikoha võitnud Saaremaa noormees Taavi Turk tunnistas, et võidukollektsioon «Samovar» tuli üle kivide ja kändude. «Peaidee muutus loomeprotsessi jooksul vähemalt kaks-kolm korda ning vastavalt sellele muutusid ka materjalid ja aksessuaarid,» ütles ta.
Omaõmmeldud rõivaid kannaks Taavi heameelega, aga kui mõni ekstravagantsem mudel välja jätta, pole rõivad talle sobiva suurusega.
Ainuke koht, kus Taavit «Samovari» rõivastega näha sai, oli «Eesti laulu» järelpidu, kuhu ta otsustas selga tõmmata teatraalse fraki, mis meedias ja tema tutvusringkonnas furoori tekitas.
Oma kollektsioonist pole Taavi siiani ühtegi mudelit müünud, põhjuseks nimetab ta kvaliteedi. «Nimelt olen õmbluskunstis küllaltki võhik,» tunnistas ta.
Mitte just kõige paremast õmblemisoskusest pole Taavi end siiski häirida lasknud. Ta ütles saladuskatte all, et tahab minna õmblemist õppima.
Taavil kulus nii «Samovarile» kui ka teistele kollektsioonidele palju magamata öid, eriti mõni päev enne sõud. ««MoeP.A.R.K 2010» eel õmblesin kaks komplekti vaid kahe päevaga,» lisas ta.
Raha Taavi kollektsioone luues ei loe. «Ükskõik, kui pöörane idee ka poleks, alati on võimalik seda teoks teha ja alati on olemas summad, ükskõik, kui suured need ka poleks,» lausus ta. «Raha on võimalik koguda, kui pealehakkamist üles näidata.»
Taavi oma kujundatud rõivaid üldiselt ei kanna, seevastu tegid esikoha võitnud Tallinna tüdrukud Victoria Trääker ja Pille-Riin Nigols kollektsiooni just sel eesmärgil. «Tore on käia omaõmmeldud rõivastega väljas ja kuulda häid kommentaare,» põhjendas Victoria. Teisele kohale tulnud Kristin Liias ütles, et pole ühtegi rõivaeset veel müünud, kuigi kavatseb mõne neist ümber teha ja seejärel ära müüa. «MoeP.A.R.Ki 2010» tarvis pani Kristin kokku kahe eelneva aasta kollektsiooni.
Komplekti idee olid ketsid. Ketsiinimesena on Kristin seda meelt, et alati ei pea neid ribadeks kandma ja ära viskama, vaid neist võib omakorda midagi uut ja lahedat välja mõelda.
Rõivad seisavad kapis
2009. aastal nooremas vanuserühmas kolmandaks tulnud Saarema neiud Riine Rander ja Kai Kreosi kollektsiooni mõte tuli lasteaias põimi­mistehnikas valmistatud kaunistustest.
Appi rõivaid õmblema kutsusid nad Laura Saksa ja Ann Tarkini. Lõpuks olid nad kõik nii kollektsiooni tegijad kui ka modellid.
Kangavalik käis Riinel ja Kail lihtsalt, sest määravaks kujunes hinnaklass. Värve valisid nad selle põhjal, et punumine võimalikult hästi mõjuks. «Õmblemine võttis palju aega ja mida lähemale tähtajad jõudsid, seda unetumaks muutusid ka ööd,» tunnistas Riine.
Rõivaid Riine ja Kai müünud pole. «Need on suure hoole ja armastusega valminud, me lihtsalt ei raatsi neid ära anda,» tunnistas Kai. «Rõivad seisavad praeguseni hooldatuna kapis.»
Tagantjärele mõeldes tegid nad Riine meelest ära suure töö, sest kõik kangad tuli lõigata ribadeks, seejärel õmmelda ribade servad kokku, triikida ja alles siis sai hakata riideribasid omavahel põimima.
Ka tänavu on Riine üks finalistidest. «Olen seda üritust terve aasta oodanud,» ütles ta. «Korralduspool on super ja et sellest aastast saavad osa võtta ka tudengid, mõtlen osalemise peale järgmiselgi aastal.»

«MoeP.A.R.K 2011»

• Täna kell 18 algab Paide kultuurikeskuses üle-eestiline noorte moesõu «MoeP.A.R.K». Piletid on müügil poolteist tundi enne algust.

• Laval näeb 25 kollektsiooni, mis võistlevad kolmes vanuserühmas: noorem (VII–IX kl), vanem X–XII kl) ja tudengid. Teiste seas näeb laval tuntud moeblogija Cicucoco alias Kirke Talu ning Rolf Roosalule esinemiskostüüme disaininud Taavi Turki loomingut.

• Moeloojaid, modelle ja korraldajaid ehk inimesi sündmuse ajal lava taga on ligi 200.

• Õhtujuhid on Regina Perzinski («Miss medium 2010) ja Simo Toode (ansambli Stora Magnara liige).

• Säravaimad kollektsioonid valib välja žürii, kuhu kuuluvad moefotograaf Indrek Arula, modell Raili Vunk ning moedisainerid Lilli Jahilo, Kalle Aasamäe ja Piret Ilves.

• Müügil Kadarbiku smuutid ja noorte disainerite kujundatud aksessuaarid.

• «MoeP.A.R.K» leiab aset Paide gümnaasiumi, Paide avatud noortekeskuse, Paide kultuurikeskuse ja Paide linnavalitsuse koostöös.
Allikas: korraldajad

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles