Jalatsid saab libedakindlaks lisatallaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kingsepp Ivar Avik näitab, kuidas saab siledatallalise saapa muuta libedakindlaks.
Kingsepp Ivar Avik näitab, kuidas saab siledatallalise saapa muuta libedakindlaks. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Et jäistel tänavatel püsti püsida, on kõige lihtsam paluda kingsepal kleepida jalatsi alla libisemist takistav tald või hankida nagadega äravõetavad kummitallad.

Paide kingsepp Ivar Avik ütles, et sel talvel on kliendid sageli lasknud kingade ja saabaste alla mustrilist kummitalda kleepida. «See on pehmest kummisest materjalist hästi vetruv ja kahesuunalise sügava mustriga pooltald, mis takistab libisemist,» selgitas ta.
Selline lisatald maksab kaheksa kuni kümme eurot paar.

Kui lisatalda ei taha, võib katsetada talla alla plaastri kleepimist. «On juba vana nipp, et ostetakse apteegist tavalist valget leukoplaastrit ja kleebitakse talla alla,» õpetas Avik.
Inimesed on Avikule rääkinud, et plaaster aitab hästi, kuid selle miinus on, et seda tuleb teha üsna sageli, sest plaaster kulub kiiresti läbi.
Kolmas võimalus on osta eemaldatavad nagadega tallad, kuid Aviku teada on need nii minev kaup, et kui neid Järvamaal kuskil ka on müüdud, siis ilmselt on paari päevaga ära ostetud.
Sama kinnitas ka teine Paide kingsepp Samvel Manukjan, kes ütles, et vahepeal olid tal sellised müügis, kuid ära osteti need umbes nädalaga. Praegu pakub temagi võimalust jalatsi alla libisemist takistavat lisatalda liimida.
Paide Invaru poe klienditeenindaja Õie Randma ütles, et poes oli nagadega taldasid saada, kuid tänavuseks hooajaks on need otsas. Randma soovitas tellida selliseid taldu internetist või kataloogidest.
Kuid nagadega äravõetavate taldade puhul tuleb arvestada asjaoluga, et tihti sobivad need vaid ilma kontsadeta jalanõudele ning siseruumides on nendega liikuda ebamugav. «Kui jää peal hoiavad naeltallad hästi püsti, siis põrandal on nendega kõndida libe ja peab olema väga ettevaatlik või siis kohe poe uksel tallad ära võtma,» soovitas Randma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles