Paide kiriku orel sai esitlusvalmis

Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuido Saarpuu

Paide Püha Risti koguduse juhatuse liige Andres Jalak ütles, et selle aasta plaane tehes ei julgenud nad koguduse eelarvesse rohkem  kirjutada kui vaid ühe puuduva keelregistri, kuigi orel vajas kolme registrit. «Salamisi unistasime ja  lootsime, et ehk ikka Eesti Vabariigi sajandaks sünnipäevaks suudame asja ära teha. Naljatamisi öeldakse, et unistustega peab ettevaatlik olema, need võivad täide minna,» lausus ta.

Jalak sõnas, et nüüd ongi orelimeister Hardo Kriisa paigaldanud kõik kolm puuduvat keelregistrit.

Nii nagu renoveerimiste puhul ikka, tuli ka seekord teha lisaks mitmesuguseid täiendavaid töid. «Nii sai lammutatud kunagi nõukogude ajal ehitatud soojenduskuut organisti kõrvalt ja kohalt,» täpsustas Andres Jaak. «Kuna kirik oli varem külm, siis oli sellel oma otstarve. Nähtavale tulid värvikihid, mis kohe kindlasti ei kuulunud algupärasele orelile. Samuti eri aegadel paigaldatud pinnapealsed elektrijuhtmed ja valgustid. Seega, tellida tuli uuringud ja hakata mõtlema oreli väliskesta restaureerimisele.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles