Kiriku lääneseinal paiknev linnavapp on kunstnik August Roosilehe looming (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paide kiriku lääneseinas paikneva linnavapi uuringud näitasid, et see on kunstnik August Roosilehe erksavärviline ettekujutus Paide vapist.
Paide kiriku lääneseinas paikneva linnavapi uuringud näitasid, et see on kunstnik August Roosilehe erksavärviline ettekujutus Paide vapist. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Paide Püha Risti kiriku läänekülje fassaaditööde käigus paljastus tuhmunud värvikihtide alt erksates toonides Paide linnavapp. Ilmselt on see Paides 20. sajandi alguses tegutsenud kunstniku August Roosilehe looming, ta on ka kiriku altaritaguse maali autor.

Kui traditsiooniliselt on kiriku lääneküljel torn, siis Paide kiriku puhul asub torn lõunaküljel. Lääneseina peasissepääsu kohal paikneb aga linnavapp, mis samuti tuli fassaaditööde käigus korda teha.

Kui seni arvati, et kiriku vapp on algupärand, siis nüüd on selgunud, et see on kunstnik August Roosilehe ettekujutus Paide linnavapist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles