Vabastatud kotkas hoiab omaette

Anne Põder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Maaülikooli doktor Madis Leivits vabastas tervenenud merikotka Olev Järvamaal Prandi külamaja juures täpselt kaks kuud tagasi. Nüüdseks on lind lennanud ligikaudu 1400 kilomeetrit ning elutseb inimasustusest kõrvalises paigas Venemaal Kingissepa linna lähistel.
Eesti Maaülikooli doktor Madis Leivits vabastas tervenenud merikotka Olev Järvamaal Prandi külamaja juures täpselt kaks kuud tagasi. Nüüdseks on lind lennanud ligikaudu 1400 kilomeetrit ning elutseb inimasustusest kõrvalises paigas Venemaal Kingissepa linna lähistel. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Täpselt kaks kuud tagasi Järvamaal Prandi külamaja eest vabadusse lastud merikotkas Olev on leidnud püsiva elupaiga Venemaal Kingissepa linna lähistel tööstuspiirkonnas ega kipu sealt kuigi pikki lende ette võtma.

Pliimürgitusest merikotka terveks ravinud Eesti maaülikooli doktorile Madis Leivitsale tundub nüüd tagantjärele, et kotkas siiski teadis, kuhu ta lendas. «Kui esiti arvasime, et ehk on see tal ajutine peatuspaik, siis nüüd võib kindlalt öelda, et need kaks kuud on ta elanud ja toimetanud Eesti piirist 20 kilomeetri kaugusele jäävas Kingissepa fosforiidikaevanduse piirkonnas,» lausus ta.

Leivitsa hinnangul võis piirkond olla kotkale koduks ka enne, kui ta nii sihikindlalt sinna tagasi pöördus. «Lindude instinktid on tugevad ja üldiselt lähevad nad ikka oma pesapaika tagasi,» selgitas ta. «Pesitsemine ja järglaste saamine jäi Olevil sel kevadel küll vahele, sest just sel ajal oli ta Eestis ravil, kuid küllap leiab elujõuline isaslind järgmisel kevadel paarilise ja hoolitseb koos temaga pesal järglaste eest.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles