Ajaloolisele taliteele võib kujundada matkaraja (3)

Urmas Glase
Copy
Ajakeskuse Wittenstein juhatuse liige Ants Hiiemaa osutab Vallitorni tipust tulevase matkatee suunda.
Ajakeskuse Wittenstein juhatuse liige Ants Hiiemaa osutab Vallitorni tipust tulevase matkatee suunda. Foto: Urmas Glase

Kui Paide rahvas toetab kaasava eelarve hääletusele esitatud Ajakeskuse Wittenstein, Järvamaa muuseumi sõprade klubi ja Valgma külaseltsi ettepanekut, võib mõne aasta pärast matkata kuiva jalaga Paide Vallimäelt mööda ajaloolist taliteed otse läbi Mündi raba Valgma külla või karata saunalavalt laukajärve.

 SA Ajakeskuse Wittenstein/Järvamaa muuseum juhatuse liikme Ants Hiiemaa ütlust mööda võib tulla üllatusena, et mõne kilomeetri kaugusel Vallimäest laiuvad ürgsed rabad koos lummavate rabajärvedega, aga ei linnarahvas, järvalased ega muuseumi külastajad saagi sellest osa. «Paide ordulinnus ehitati omal ajal keset kaitsvaid soid ja rabasid kõrgemale kohale, mis tegi Paidest keskaja Eesti ühe raskemini vallutatava kindluse. Mündi raba on muistses hiilguses alles tänini,» selgitas Hiiemaa.

Idee ajakeskust vanalinnast kaugemale laiendada on umbes viis aastat vana ja kirjutatud mõne aaste eest ka sihtasutuse arengukavasse. «Kui tahame turiste Järvamaal või Paides kauem kinni hoida, siis tuleb neile anda vähemalt päevaks aktiivset tegevust,» põhjendas Hiiemaa.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles