Kultuurimaiad kahjurid pesitsevad muuseumis

Merit Männi
Copy
Foto: shutterstock.com

Muuseumides võib aeg-ajalt leida putukate tegevuse jälgi või veelgi enam – kohata elus sitikaid. Kõige sagedasemad soovimatud külalised on riidekoi, mööbli-toonesepp, nahanäklased, majasoomukas ja lõuna-aidaleedik. Eesti Rahva Muuseumi kogude hooldustalituse juhataja Eve Kase­aru tutvustab nende kahjurite elutsüklit ja argipäeva kultuuriväärtuste keskel, sealhulgas seda, millised esemed neile kõige rohkem mokkamööda on.

Ka Järvamaa mäluasutustele pole teema võõras. Teadupärast on muuseumid täis vanu esemeid ja kuigi igas muuseumis hoitakse esemetel silma peal, neid korrastatakse ja inventeeritakse pidevalt, pääsevad soovimatud külalised ikka varade ligi.

Türi muuseumi juhataja Erika Jaanhold sõnab, et suurimat võitlust tuleb majas pidada koiliblikatega, kes aeg-ajalt siiski kogude ja eksponaatide kallale pääsevad ning just villaste esemete vastu ebatervet huvi üles näitavad. «Nendega on igavene jama!» ütleb Jaanhold otse välja. Ideaalseim oleks hoiustada villaseid esemeid sügavkülmas, paraku see võimalus muuseumil puudub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles