Kindralmajor Väli – aegade kõrgeimal sõjaväelisel ametikohal töötanud eestlane

Urmas Glase
Copy
«Käisin 2009. aastal peastaabi ülemana Afganistanis Eesti sõduritega koos patrullis. Kaitsepolitsei andis hiljem teada, et seda pilti kasutati lendlehtedel, millega nõuti Eesti poiste koju toomist. Minule oli see suurim kiitus, mida kaitseväelane saab tahta – mind samastati Eesti sõduriga,» pajatab Neeme Väli loo.
«Käisin 2009. aastal peastaabi ülemana Afganistanis Eesti sõduritega koos patrullis. Kaitsepolitsei andis hiljem teada, et seda pilti kasutati lendlehtedel, millega nõuti Eesti poiste koju toomist. Minule oli see suurim kiitus, mida kaitseväelane saab tahta – mind samastati Eesti sõduriga,» pajatab Neeme Väli loo. Foto: Eesti Kaitsevägi

1990. aasta varakevadel tiksus Kaarukal elaval Alliku sovhoosi 24aastasel autojuhil Neeme Välil kuklas aina selgemini mõte Kaitseliidu kui riigikaitselise sõjaväelise organisatsiooni taastamisest.

Ta ei teadnud, et juba veebruaris olid Järvakandi mehed otsa lahti teinud, sest toonased ajalehed sellistest asjadest veel suurte pealkirjadega ei kirjutanud.

Kuigi Eesti oli astunud suuri samme iseseisvuse taastamise poole, olime endiselt Nõukogude Liidu käpa all. Kohalikud võimud pelgasid, et paramilitaarsete rahvuslike relvarühmituste loomine ajab nõukogude armee relvile ja laulev revolutsioon võib pöörata veriseks sissisõjaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles