Suur-Aia tänav võetakse luubi alla (1)

Maarja Ilves
, reporter
Copy
Suur-Aia tänava arheoloogilise eeluuringu põhitähelepanu keskendus kesklinnapoolse meetrise kultuurkihi uurimisele.
Suur-Aia tänava arheoloogilise eeluuringu põhitähelepanu keskendus kesklinnapoolse meetrise kultuurkihi uurimisele. Foto: Dmitri Kotjuh

Paides Suur-Aia tänaval tehti juuni algusest kuni möödunud nädala lõpuni arheoloogilisi eeluuringuid. Tööde käigus ilmnes, et Suur-Aia tänaval Vainu ja Pärnu tänava vahelises lõigus on saja meetri pikkusel alal säilinud keskaegse linna kultuurikihid.

Paide vanalinnast on varem ilmunud Andres Tvauri ülevaatlik kokkuvõte, milles autor märgib, et Paide ajaloolise linnasüdame piirkonnas tehtud arheoloogilisest järelevalvest hoolimata on sealt keskaegseid leide ülivähe ja needki saadud vanalinna lõunaservast. Pole ka juhuleide, mis viitaksid keskaegsele linnale.

Suur-Aia tänaval uringuid läbi viinud arheoloog Kalle Lange ütles, et Liivi sõja käigus, aastal 1573, keskaegne Paide linn hävitati. «Esimesed kirjalikud andmed linnas olnud kruntide kohta pärinevad alles paar aastakümmet hilisemast ajast, 1590. aastatest. Katastroofile eelnenud keskaegse linnaruumi, selles olnud tänavate, kruntide ja profaanarhitektuuri väljakujunemise ning selle iseloomu kohta andmed puuduvad. Suur-Aia tänaval säilinud kultuurkihtide arheoloogiliste väljakaevamistega võib aga linna kujunemiskäigust informatsiooni saada. Seda aga ainult juhul, kui kultuurkiht uuritakse läbi kohapeal,» ütles Lange.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles