Ebavõrdsust tuleb vähendada Eesti kestmajäämise huvides

Lauri Läänemets
, riigikogu liige, Sotsiaaldemokraatlik Erakond
Copy
Siseminister Lauri Läänemets
Siseminister Lauri Läänemets Foto: Madis Veltman

Alampalga tõstmise eesmärk on see, et kõigis Eesti piirkondades oleks tasuvat tööd ja kaoks palgavaesus. Töötasude vahed Eesti eri piirkondades on röögatud. Kui vaadata maakondade keskmisi ja mediaanpalku, siis peegeldub sealt tõsine olukord, mis tekitab muret Eesti majanduse ja ühiskonna pärast tervikuna. Statistika illustreerib olukorda, mida tunnetame niigi – meie riik on majanduslikult lõhestunud. Eesti kestmajäämise huvides on sellist ebavõrdsust vähendada äärmiselt oluline.

Statistikaameti andmetel on sissetulekute suured vahed ka maakondade sees. Näiteks kui Järvamaa keskmine palk näitab täitsa tublit tulemust ehk ligi 1500 eurot kuus, siis erineb meeste ja naiste keskmine palk peaaegu 400 euro jagu! Ja ikka naiste kahjuks. Ka Jõgeva- ja Viljandimaal laiutavad meeste ja naiste sissetulekute vahel ligi 300eurosed käärid. Niisamuti on Järvamaa 9000 töötavast inimesest pool tuhat neid, kes teenivad miinimumpalka, aga tuhandeid veel, kelle palk keskmiseni ei küüni.

Mul on hea meel, et alampalga tõstmisega seotud arutelust on näha kõikide mõistmist, et praegune alampalk ei ole väärikas ega äraelamist võimaldav sissetulek ning seda tuleb kiirendatud tempos tõsta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles