/nginx/o/2012/08/31/1294302t1hd595.jpg)
Õunast keeb väikse vaeva ja ajakuluga moos, valmivad magusad koogid ja maitsvad veinid, mida kõike on Türi õunafestivalil võimalik anda külastajaile maitsta.
Kuigi Türil 6. oktoobril peetava kolmanda õunafestivalini on veel aega, käivad korraldustööd täie hooga. «Valmistame moosi, veini ja teeme kooki – kõike ikka õunast ja tublide inimeste kaasabil,» ütles festivali toimkonna esimees Auris Rätsep.
Moosikeetmist soovitas Rätsep minna vaatama toimkonna liikme Piret Laia juurde. Õunafestivali veinikonkursi tarvis tegi veini Rakvere ettevõtja Erkki Laidinen. Esimest õunakoogikatsetust näitas türilane Lilli Tõrv.
Moos valmib tunde järgi
Kolmapäeval keetis Piret Lai õunamoosi koos punasesõstramehuga ja järgmisel päeval tahtis kasutada selleks vaid valgeid klaare.
Õuna koorimine ja tükeldamine käis Piretil kähku. Selle juures saime teada, et õunamoosi armastavad süüa nii tema mees ja poeg kui ka pere kaks iiri setterit.
Moosi keema pannes potti vett lisades ütles Lai, et paneb suhkrut tunde ja maitse järgi. «Ei mina mõõda midagi, kuid kasutan ise ja soovitan teistelgi moositegemiseks ikka moosisuhkrut. Siis on keedis mõnusalt kreemjas,» lausus ta.
Keeta tasub vaiksel tulel ja pidevalt segades ning seni, kuni on valmis. Selle valmisoleku tunneb ära Piret Lai meelest hästi ära iga perenaine ise. «Ajaliselt vahest kuni tund, no kauem küll pole vaja keeta,» lausus ta. «Moos on püdel ja valge klaariga moosil pole tükke enam tunda.»
Valgetest klaaridest keedetud moos oli purki valades ilusa selge värvi ja paraja paksusega ning maitses ka parajalt magusalt. «Meie pere väga magusaid moose ei armasta. Nii ma suhkruga ei liialda ja moosid säilivad hästi,» ütles Lai.
Türi õunafestivali konkursile on oodatud hoidised, mille üks komponent on õun. Seal annab nende maitsele ja magususele hinnangu žürii.
Pere lemmiktainast kook läheb võistlema
Tänavu esimese õunakoogi teinud türilane Lilli Tõrv ütles, et see on katsetus õunafestivali koogikonkursiks. «Küpsetada mulle meeldib, kuid konkursil osaleda pole seni tihanud. Nüüd siis proovin,» sõnas ta.
Tõrv ütles, et tegi koogi pere ühest lemmiktainast: juubelitordi pulbrisegust, millele lisas sulavõid. «Puru panin plaadile. Tükeldasin õunad, segasin need kaneeli ja suhkruga ning õuntele peale valamiseks kloppisin vahtu munad, suhkru, jahu ja sulavõi segu,» selgitas ta.
Kook küpseb 200kraadises ahjus 25 minutit.
Pereisa Riho teadis kõrvalt öelda, et sama tainaga tehtud rabarberi ja aiamarjade koogid on samuti väga head. «Ootan huviga, kuis maitseb see nüüd õuntega,» lisas ta.
Et Lilli Tõrv katsetas kooki konkursi tarvis, kaunistas ta selle vastava sõnumiga. «Muidu võib aplikatsioonide ja tuhksuhkruga peale teha ükskõik mis sõnumi,» ütles ta.
Kuigi pereisa Riho meelest on kaunistamine ajaraiskamine, jäi ta nähtuga rahule. Peale meeldiva lõhna oli kook tema meelest mõnusalt pehme ja maitses hea.
Konkursile esitatavale koogile lubas pererahvas veel midagi uut juurde mõelda. Aega katsetada veel ju on.
Vein läks käima pooljuhuslikult
Et Erkki Laidinenil õunaaeda ei ole, valmis villitud vein tal pooljuhuslikult. «Naabrimehel jäi üle 80 liitrit Lääne-Virumaa erinevate sortide õuntest tehtud head mahla, minul olid taara ja teadmised. Nii sündiski vein, millega osalen Türi õunafestivali veinikonkursil,» selgitas ta.
Reklaamialal tegutsev Laidinen teab, et lisaks heale maitsele peab vein ka hea välja nägema. Nii sai tema vein nimeks «Õunauss» ja pudel temaatilise etiketi. «Minu vein valmis kiirelt, kõigest paari kuuga, aga kellel on kannatust ja aega oodata, siis õige oleks teha ikka vähemalt aasta jooksul,» lausus ta. «Väga oluline on pudelid korralikult sulgeda, et õhk ligi ei pääseks, minul on pudelikorgid teibitud.»
ÕUNAVEIN
Õuntest saab valmistada kolme sorti veini: naturaalset või poolmagusat lauaveini ja dessertveini. Suurema veinikoguse valmistamisel väärib tähelepanu naturaalne lauavein, sest see valmib loomuliku suhkru alusel, mida õunad sisaldavad 8–13 protsenti.
See naturaalne 4–6protsendise alkoholisisaldusega vein on tervislik jook. Kui sellele lisada gaseeritud vett, saab suvisel ajal väga hea karastusjoogi.
Vähese happesisalduse tõttu on õunaveinil kalduvus kergesti äädikaks muutuda (kuid äädikat ei maksa ära visata, sest seda saab kasutada toiduvalmistamiseks). Seepärast peab veini valmistamisel olema ettevaatlik ja täpne.
Erilist tähelepanu tuleb pöörata puhtusele ja vältida veini õhuga kokkupuutumist. Õuntest pressimisel saadud mahl tuleb kohe veiniks töödelda.
Enne mahlaks pressimist õunu pesta ei ole vaja. Peab olema hoolikas, et mädaseid või mädaplekkidega õunu veinimahla ei satuks.
RETSEPT
Poolmagus lauavein õuntest
1,5 kg õunu + 0,12 kg suhkrut = 1,07 l veini
Sega suhkur korralikult väheses mahlas. Lisa segu ülejäänud mahlale ja sulge veininõu «mulksutajaga» õhukindlalt.
Jäta veininõu umbes 20 kraadi juurde ruumi seisma, kuni käärimine (mulksumine) lõpeb. See võib kesta paarist kuust kuni poole aastani.
Vala vein ümber teise nõusse nii, et esimese nõu põhjas olevat setet kaasa ei valaks. Sulge nõu uuesti õhukindlalt ja lase veel umbes kuu seista.
Pärast veini pudelitesse villimist on soovitatav vein enne pastöriseerida või kasutada kaubanduses müüdavaid käärimisstoppereid. Need on selleks, et vein ei läheks pudelites uuesti käärima.
Esimestel katsetustel on soovitatav kasutadagi kaubanduses müüdavaid veinivalmistamise
komplekte, mis sisaldavad pärme, soolasid, selgitajaid ja käärimise peatajaid. Pakendid sisaldavad ka veinivalmistamise juhendit.
Allikas: «Koduveini valmistamine» (autor Jaan Välimaa), Erkki Laidinen
TEADMISEKS
• Õun on õunapuu vili.
• Metsõunapuu vilju kutsutakse ubinateks.
• Õun, eriti punapõsine, sümboliseerib armastust ja viljakust.
• Õun sisaldab 85–90 vett ja 11,5–14% kuivaineid, millest peamine on suhkur, rohkesti kaaliumi ja kaltsiumi ning C-, B4- ja A-vitamiini.
• Tumedaks muutumise vältimiseks piserdada tükeldatud õuntele lauaäädikat (2%line) või haput mahla.
• Ühe-kahe õuna päevas (või siis klaasi õunamahla) vähendab võimalust haigestuda dementsusse ja säilitab vanaduses selgemeelsuse.
• Õunamahl lahustab kive ja liiva neeru- ja sapipõies.
• Enne magamaminekut söödud õun rahustab ja toob hea une.
• Vanasõna ütleb, et üks õun päevas hoiab haigused majast eemal.
• Õun parandab kollageeni ja elastiini moodustumist nahas, nahk püsib pingul ja on elastne.