Lumelinna ehitanud lastele alkoholi andnud abilinnapea võib töökoha kaotada

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumelinna ehitus
Lumelinna ehitus Foto: Andrus Eesmaa/Järva Teataja

Kui Paide abilinnapea Piret Sapp ei tunnista oma süüd selles, et andis põhikooli- ja gümnaasiumiosas õppivatele lastele alkoholi sisaldavat glögi ega palu juhtunu pärast vabandust, võib ta töökoha kaotada.

Eelmisel reedel Paide kesklinnas lumelinna ehitanud Paide gümnaasiumi õpilased selgitasid, et kui töö hakkas valmis saama, tuli nende juurde Piret Sapp, kallistas neid ja andis ühele alaealisele tüdrukule koti, mainides, et selles on võlujook. «Kui ta selle koti meile andis, polnud meiega ühtegi täiskasvanut,» ütlesid põhikooli- ja gümnaasiumiosas õppivad noored.
Kui õpilased natuke aega hiljem koos huvijuht Helen Trugiga koti avasid, siis nägid, et seal on 14protsendilise alkoholisisaldusega glögi.
Paide gümnaasiumi õpilased tunnistasid, et kui nad oleksid tahtnud, võinuksid nad glögi kohe ära juua ja ükski täiskasvanu poleks neid takistanud.
Lisaks glögile oli kotis mandariine, mis jäid lastele, kuid glögi võttis huvijuht oma kätte.
Abilinnapea kahtlustas
poliitilist rünnakut
Kui Trug läks koos lastega Piret Sapilt uurima, miks ta neile alkoholi andis, ei näinud Sapp selles probleemi, kui lapsed natukene glögi joovad.
Abilinnapea teguviis sai avalikuks laupäeval Järva Teataja veebilehel, kus sellest andis teada üks lapsevanem.
Laupäeval selgitas Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv Piret Sapp Järva Teatajale, et kõigisse võistkondadesse kuulus nii alaealisi kui ka täiskasvanuid ning kingituseks oli peale glögi ka maiustused, glögi oligi mõeldud täiskasvanutele ja maiustused noortele.
Sapp kinnitas, et soovitas pärast külmas rassimist noortel natuke glögi juua ega leidnud, et selles midagi taunimisväärset on. «Ma usun, et kui noored koos täiskasvanutega lonksu glögi proovivad, ei juhtu sellest midagi,» ütles ta.
Oma teos Sapp midagi hukkamõistvat ei näinud, eilses Õhtulehes arvas ta koguni, et tegemist võib olla tema vastu suunatud poliitilise rünnakuga.
Eile pärastlõunaks kinnitas Sapp, et ei käitunud reedel õigesti. Sapp selgitas, et oli reedel tegutsemistuhinas ega mõelnud üldse, kas tegemist on alakoholivaba või nii-öelda kraadidega glögiga. «Minu viga oli see, et ma ei kontrollinud enne kingitust noortele üle andes, kas tegemist on alkoholi sisaldava glögiga või mitte,» selgitas ta.
Ka kahetseb Sapp kingitust üle andes naljatlemisi öeldud lauset «Ma ei usu, et kui noored glögi koos täiskasvanutega proovivad, sellest midagi juhtuks».
Paide linnavolikogu haridus- ja kultuurikomisjoni esimees Kulno Klein loodab, et komisjon koguneb lähiajal erakorralisele koosolekule juhtumi üle arutlema.
Klein kinnitas, et kui Sapp propageerib laste hulgas alkoholi tarbimist ega mõista, et ka väikestes kogustes ja lahjat alkoholi ei tohi neile pakkuda, tuleb volikogul kaaluda, kas ta sobib linna hariduselu juhtima või mitte.
Volikogu esimees
mõistab teguviisi hukka
Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv Paide linnavolikogu esimees Ants Hiiemaa ütles, et lähipäevadel koguneb linnavolikogu Isamaa ja Res Publica fraktsioon Piret Sapi käitumist arutama. «Igal juhul on tegemist väga kahetsusväärse teoga,» sõnas ta.
Hiiemaa hinnangul käitus Piret Sapp lihtsalt mõtlematult ja peagi palub oma käitumise pärast vabandust.
Paide linnapea Kersti Sarapuu ütles, et sai Sapilt pühapäeva õhtul sõnumi sooviga minna puhkusele, kuid enne puhkusele minekut nad eile hommikul sel teemal vestlesid. «Ta on kärsitu ega mõtle kõiki asju läbi,» lausus Sarapuu.
Politsei- ja piirivalveameti kommunikatsioonibüroo pressiesindaja Kristi Kais teatas, et alkohoolse joogi pakkumine, võõrandamine või üleandmine alaealisele on keelatud alkoholiseaduse alusel. «Karistusseadustiku § 182 ütleb, et täisealise isiku poolt noorema kui 18aastase isiku kallutamise eest alkoholi tarvitamisele karistatakse rahalise karistusega,» täpsustas ta.
Kais lisas, et kui antud juhtumis tuvastatakse kuriteo koosseis, on võimalik alustada kriminaalmenetlust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles