Väikemetsaomanike eest rääkimisest

Mihkel Kangur
, Ökoloog
Copy
Mihkel Kangur
Mihkel Kangur Foto: Erakogu

Tuginedes põllumajandus-kaubanduskoja ja erametsaliidu esindajate ütlustele, väidetakse artiklis «Surve all metsaomanikud müüvad aina rohkem maad», et ebasoodne ilm ja linnaini­meste pahameel metsaraie üle on sundinud väikemetsaomanikke oma metsa firmadele müüma. On kahetsusväärne, et sellised asutused end seda tüüpi avaldustega seostavad.

Et selliseid olulisi põhjuslikke seoseid väita, tahaks ennekõike näha statistikat. Millise andmes­tiku põhjal väiteid esitatakse? Rangetes metsandusreeglites riiki ilmselt süüdistada väga ei saa, kui isegi riigifirmal on õigus raiuda kaitsealuste liikide elupaikades ja sõita üle kohalike elanike vajadustest. Erametsaomanike tegutsemisvabadust piiravad seadused praeguseks ajaks veel vähem.

Ebasoodne ilmastik mõjutab kõiki metsaomanikke, kusjuures kergema tehnikaga saaks ka praegu metsas töid teha. See, et riigi julgustusel on investeeritud liiga uljalt rasketehnikasse, on olnud, kui parafraseerida keskkonnaministeeriumi kunagise kantsleri Andres Talijärve sõnu, pigem suurettevõtjate äririsk.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles