Doonoripäev praeguse seisuga ära ei jää

Järva Teataja
Copy
Doonor.
Doonor. Foto: Elmo Riig / Sakala
  • Verd vajatakse meditsiisnis iga päev
  • Oodatud on vaid terved inimesed
  • Ankeedi saab kodus täita

Ka eriolukorra ajal vajavad patsiendid tervete doonorite abi. Põhja-Eesti regionaalhaigla verekeskus ootab Paide piirkonna doonoreid 26. märtsil Paide muusika- ja teatrimajja doonoripäevale. Verekeskus varustab doonoriverega 14 haiglat Eestis, kus tehakse sadu vereülekandeid päevas.

Vereülekandeid vajavad erakorralised patsiendid operatsioonidel ja sünnitajad ning vähktõve, maksahaiguste, verejooksude, raskete traumade, aneemia, leukeemia, põletuste ja paljude teiste haigustega patsiendid, nende hulgas ka paljud haiged lapsed.

Seetõttu ei saa verekeskus lasta verevarudel kahaneda ja ootab verd andma kõiki terveid doonoreid, kes pole olnud lähikokkupuutes koroonaviirusega nakatunud inimestega.

Regionaalhaigla verekeskuse juhataja Ave Lellepi ütlust mööda on äärmiselt oluline, et veredoonorid jätkaksid ka Eestis kehtestatud eriolukorra tingimustes vere loovutamist. «Eesti haiglates on sadu patsiente, kelle elu sõltub doonorivere olemasolust,» märkis ta.

Lellep lisas, et just seetõttu jätkab keskus vere kogumist ka maakondades, vaid Saaremaale jäävad COVID-19 leviku tõttu välja­sõidud ära.

Lellep selgitas, et vastavalt eriolukorra juhi peaminister Jüri Ratase suunisele on doonoritelt vere kogumiseks korraldatavad avalikud üritused lubatud. «Vereloovutamine on doonorile ohutu. Haigestumisohu ja puhangute tekke vältimiseks järgib vere­keskuse personal terviseameti juhtnööre, rakendab haiguse ohjamise meetmeid ja peab kinni regionaalhaigla töötajatele kehtestatud juhistest,» ütles ta.

Lellep lisas, et ühtaegu palub verekeskus, et koroonaviiruse riskipiirkonnas käinud või COVID-19 põdeva haigega kokku puutunud doonorid püsivad karantiinis ega osale doonoripäevadel. «Me ootame verd loovutama kõiki terveid doonoreid,» rõhutas ta.

Doonoripäev on olnud juba Haapasalus ja Märjamaal. Paidesse 26. märtsiks kavandatud doonoripäevani on veel aega ja olukord võib muutuda, kuid praegu on see kell 10.30–15.00 Paide muusika- ja teatrimajas.

Kui doonoripäev peaks olukorra halvenemise tõttu ära jääma, annab verekeskus sellest teada oma kodulehel väljasõidugraafikute juures ja Facebooki grupis «Doonorid ja sõbrad».

Et kiirendada vereloovutust ja hoida inimesi vähemat aega ühes ruumis, saavad vähemalt kolmel korral juba verd loovutanud doonorid täita enne doonoripäevale tulekut küsimustiku kodus. Eeltäidetud küsimustiku andmed kehtivad seitse päeva.

Selleks tuleb doonoril siseneda e-Doonorisse aadressil https://edoonor.regionaalhaigla.ee. (JT)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles