Kodumaist toitu vajame nii kriisis kui ka pärast seda

Järva Teataja
Copy
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: Meelis Meilbaum

Tänavune kevad tuleb teisiti. Maailma räsib koroonaviirus, mis paneb kõik protsessid teisiti kulgema. Sellest hoolimata tahavad kõik iga päev süüa, et keerulises olukorras toime tulla ja tegutseda. Kodumaist toitu on võimalik tarvitada aga tänu meie oma toidutootjatele, põllumeestele.

Eelmised kriisid on viinud meid nii mõneski sektoris olukorda, et me ei suuda ennast enam ise ära toita. 2014. aastal Eestisse jõudnud sigade Aafrika katk röövis meilt paari aastaga üle veerandi kodumaisest sealihatootmisest. Teiste riikide põllumeestest sõltume suurel määral ka poelettidelt linnuliha või puu- ja köögivilja valides.

Viimane piimaturukriis räsis tugevasti ka riigile olulist ekspordisektorit – piimandust. Paljud lehmalaudad jäid tühjaks ning üle kümnendiku maailma tippu kuuluvast Eesti piimakarjast reisis jäädavalt lihatööstusse või välismaale. Peame suutma eelmistest kriisidest õppida, kuigi praegune olukord on uus ja niisugune kogemus sisuliselt puudub.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles