Kriisiaja pühade eel on munadest popim kaup tibud

Tiit Reinberg
Copy
Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja
  • Rendikanad on kõik broneeritud
  • Vutte on lihtsam pidada kui kanu
  • Järjest rohkem inimesi tahab lisaks ise söögi kasvatamisele ka linde võtta

Järva vallas asuva Mäeotsa talu perenaine Maarja Koivuoja on harjunud, et enne ülestõusmispühi on telefon punane ja inimesed soovivad mune osta. Olgu riigis eriolukord või mitte, pole rahva soov pühadelauda värviliste munadega kaunistada kuhugi kadunud.

Erinev on aga see, et peale munade küsivad inimesed viimasel ajal Koivuoja käest, kas nad ei saaks endale ka tibusid või kanu osta.

Juba mitu suve on Koivuoja osutanud maal suvitamas käivatele inimestele nii-öelda rendikanade teenust. See tähendab, et suvekoju saab rentida juba munevad kanad ja kui sügisel on aeg linna naasta, siis linnud tagasi tuua.

Tänavuseks suveks mõeldud rendikanad on Koivuojal juba kõik broneeritud ja mitu inimest tuleb just pühade ajal oma lindudele järele.

Koivuoja inkubaator huugab täistuuridel, et rahuldada inimestes tekkinud kanade kasvatamise soovi.

Ühte inkubaatorisse mahub 265 muna ja haudumine võtab aega 21 päeva.

Just homme peaks inkubaatori ühel restil munade asemel olema ligi 80 tibu. Ja et kana­tibu võib uude koju minna juba järgmisel päeval pärast seda, kui ta on ennast munakoorest välja toksinud, siis ongi jälle mitme tulevase kanakasvataja soov täidetud.

Kuigi kanakasvatus ei vaja erilisi oskusi ega sööta, siis soovitab Koivuoja algajatele linnakasvatajatele hoopis vutte. «Vutte on väga lihtne pidada,» julgustas ta.

Vuttide suur pluss on seegi, et kõigest 40 päeva pärast koorumist hakkab lind juba munema. Seega kui võtta praegu endale vuti­tibud, siis on juba juuni alguseks midagi lauale panna.

Koivuoja selgitas, et vutte võib kasvatada isegi puurides, mida müüakse lemmikloomapoodides. Kana vajab juba pisut rohkem ruumi. Kui inimesel on oma hoov, mõni jupp lauda ja natuke võrku, siis pole ka mõnele kanale paraja aediku ehitus suur tööd.

Koivuoja talus on kanade ja vuttide kõrval ringi tatsamas veel haned ja pardid ning isegi faasanid.

Haned ja pardid on Koivuoja meelest samuti ühed tänuväärsed loomad.

«Suvel pole nendega mingit muret, sest nad on parajad muruniidukid ja leiavad hoovis ringi paterdades suurema osa oma söögist ise üles,» lausus ta.

Algajate kasvatajate suurim mure on alati see, kas nad oskavad linde õigesti toita. Ka see mure on Koivuoja selgitusel tänapäeval asjatu, sest kodulindudele valmistataks erisöötasid, mida saab kulleriga koju tellida.

Miks on hakanud inimesed just praegu tundma suuremat huvi munevate suleliste vastu, seda ei osanud Koivuoja öeldagi. Küllap osa kardab, et viiruse tõttu läheb elu veelgi keerulisemaks. Juba on räägitud sellestki, et need, kes on seni harjunud värsket kraami poest või turult ostma, seavad nüüd sammud seemnelettide juurde, et taimekasvatuses kätt proovida.

Kui veel mõni aasta tagasi ohati, miks see maavanaema küll igal kevadel kartuli maha paneb, siis nüüd tundub see ka linnainimestele mõistlik tegevus olevat.

Maarja Koivuoja usub, et küllap osa sellistest inimestest on jõudnud juba ka mõtteni, et kui ise juurikaid ja muud söögikraami kasvatada, siis miks ei võiks toidulaual olla munadki, mille hommikul pesast võtad.

Põhipõhjus on Koivuoja meelest vist ikka see, et paljud inimesed on jäänud viimasel ajal koduseks ja soovivad võtta endale looma või miks mitte hoopis lindu.

Kanade või vuttide soetamise peale soovitab Koivuoja mõelda just neil peredel, kellel on kodus väikesed lapsed. Lindude eest hoolitsemisega tuleb iga laps hästi toime. Kui lapsed praegu koolis ega trennis käia ei saa, siis sisustaks just see tegevus kasulikult nende aega.

Koivuoja teab omast käest, et loomade ja lindude eest hoolitsemine tekitab alati hea tunde, mida on just raskel ajal meile kõigile tarvis.

Millise linnu muna on kõige maitsvam?

Sellele küsimusele vastamiseks ei pea Maarja Koivuoja pikalt mõtlema. «Kõige maitsvam on kiiver-pärlkana muna,» ütleb ta veendunult.

Samas märgib ta, et eks see ole siiski maitseasi, sest valik on tänapäeval väga lai ja soovi korral võib osta isegi jaanalinnumuna, millest saab söönuks suurem pere.

Kui maitse üle vaieldakse, siis kasulikkuse suhtes ollakse Koivuoja teada üksmeelel: kõige kasulikum on vutimuna. Selles väikeses munas on olemas kõik organismile vajalikud ained.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles