Mesimagusad maasikad jäävad põldudele mädanema

Emily Bollverk
Copy
Lõhmuse mahetalu peremees Janno Lõhmus väärtustab töökat maasikakorjajat Riinat, sest tänavu napib põldudel inimesi, kes saagi ära korjaksid.
Lõhmuse mahetalu peremees Janno Lõhmus väärtustab töökat maasikakorjajat Riinat, sest tänavu napib põldudel inimesi, kes saagi ära korjaksid. Foto: Dmitri Kotjuh

Eesti kõige suuremat mahekasvatajat OÜ Lõhmuse Mahetalu, mille põldudel valmib üle kümne protsendi mahemaasikatest, kimbutab tööjõupuudus. Laupal mahetalu pidav Janno Lõhmus ei jõua maasikakaste veel turule väljagi panna, kui juba lookleb pikk järjekord inimestest, kes Eesti mahemaasikaid osta soovivad. Pole aga kedagi, kes marjad põldudelt üles korjaks. See mure on tuttav ka teistele Järvamaa maasikakasvatajatele.

Kui eelmisel aastal kimbutasid maasikakasvatajaid öökülmad ja rahe, siis sel aastal ei ole saagi valmimisega muret. Marjad on magusad ja mahlased, küll aga ei ole tööjõudu, kes need ära korjaks.

Eelmisel aastal olid inimesed Lõhmuse mäletamist mööda kurtnud maasikate kõrge hinna tõttu, aga tänavu seda juttu ei ole. «Seisavad nagu üks mees järjekorras, aga nüüd ei ole marju, mida müüa,» lausus ta. «Vanemaid põlde ma ei korjagi, mari mädaneb põldudel. Võtan ainult sealt, kus saan massi, sest töötajaid kõigile põldudele ei jagu.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles