Parempoolsuse kriisi ei lahenda vasakpoolsusega hirmutades (2)

Tiit Reinberg
Copy
Lauri Läänemets
Lauri Läänemets Foto: Erakogu

Isamaa lõhenemisel tekkinud Parempoolsete protestitiib pole pakkunud Eesti inimeste muredele uusi lahendusi, küll aga tegeleb aktiivselt parempoolse poliitika läbikukkumises vasakpoolsete süüdistamisega. Teiste seas sellesse tiiba kuuluv Mihhail Lotman, kes võttis teemat pikemalt analüüsida, muretsedes muu hulgas, et kogu läänemaailmas ja ka Eestis Reformierakonnas viivad parempoolsed järjest rohkem ellu vasakpoolseid ideid.

Lotmanil on õigus: üleilmsed kriisid on tõestanud, et õhuke riik koos neoliberaalse majanduspoliitikaga, mis on maailma valitsenud viimased 30 aastat, on läbi kukkunud. Ees on suured muudatused ja need, kes muutuda ei suuda, moodustavad nostalgiaklubisid nagu Isamaa Parempoolsed koos Lotmaniga.

Oma nostalgias räägib Lotman ka eestlastest, kes on harjunud olema peremehed. Aga ta unustab, et kui eestlased said XIX sajandil taluperemeesteks, taipasid nad kohe, et mõistlik on moodustada masina- ja piimaühisusi: edukad suudetakse olla vaid koos tegutsedes, mitte omaette nokitsedes.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles