Esimesed kombainid sõitsid põllule

Copy
Osaühingus Estonia käib nädala algusest taliodra koristus.
Osaühingus Estonia käib nädala algusest taliodra koristus. Foto: Kristo Kivisoo

Mitu Järvamaa põllumajandusettevõtet on viimastel päevadel alustanud saagikoristusega, samas on ka neid, kes teatud põhjustel seda veel teinud ei ole. Vaatamata keerulistele ilmastikuoludele suve esimeses pooles, on Eesti ühes suurimas põllumajandusettevõttes osaühingus Estonia taliodra saak rõõmustav, kuid kõigil pole nii hästi läinud.

Osaühingus Estonia alustati taliodra lõikusega nädala alguses. «Oder talvitus hästi, kuid rekordsaaki tänavuste kevadkülmade ja suvise põua juures oodata ei julgenudki. Üle kuue tonni hektarilt saada on hea keskmine tulemus,» märkis agronoom Toivo Lauk esimeste viljakoristuspäevade kohta. Siiski sõnas Lauk, et põllud on erinevad ning saagikus samuti. Talioder on kõige kiiremini valmiv kultuur, seetõttu koristataksegi see esimesena, seejärel hakatakse koristama talinisu.

«Vihmased ilmad on viljalõikuse kiirusele mõnevõrra pidurit pannud,» ütles Lauk neljapäeval, selgitades, et vihmaga teravilja koristada ei saa ning selleks püütakse maksimaalselt ära kasutada kõik sobiliku ilmaga päevad. Ka märkis agronoom, et praegu on ilmad suhteliselt jahedad ning seetõttu küpseb vili mõnevõrra aeglasemalt kui mõnel eelneval aastal.

Märksõnad

Tagasi üles