Kaunistatud küüned teevad kandja uhkeks

Silvi Lukjanov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Hoolitsetud käed näitasid juba muistsel ajal endast lugupidamist, tänapäeval peavad naised selle kõrval aina rohkem ka küünte kaunistamisest.

Tänavapildis märkab naisi, kelle küüned on kaunistatud kui kunstiteosed, mis paneb neid oma käsi uhkusega näitama.

Türil füüsilisest isikust ettevõtja Riina Jaansoni (pildil paremal) juures küüntehoolduses käinud Ege Žukovi (pildil) meelest on hoolitsetud käed kui üks naiselik sõltuvus, mis on tähtis klienditeenindajale. «Lillepoes kimpe tehes, neid ulatades jäävad mu käed silma ja olen kuulnud ka komplimente,» ütles ta.

Küüned suurendavad eneseväärikust

Seitsmendat aastat korrapäraselt vähemalt kord kuus küünetehniku juurde jõuda on Žukovi meelest iseenesestmõistetav, sest hoolitsetud kätest tulenev eneseväärikus kaalub selle üles.

Eraettevõtja Aita Müürsepp lasi küüsi geeliga tugevdada ja neile kaunistused teha kaks kuud tagasi. «Esimesed tundusid kuidagi harjumatud ja minu natuuri kohta liiga toretsevad, kuid tuleb tunnistada, nendega on ikka väga mugav,» lausus ta. «Isegi aias rohides ei pea enam kindaid kasutama, sest küüned ei murdu ja pestes on käed jälle kaubandusliku välimusega.»

Müürsepp lisas, et see muretu tunne on ikka väga hea. «Kes meist ei taha olla naine ja poes ostes oma käsi julgelt näidata,» arutles ta. «Kui endal võtaks kätehoolitsus palju aega, siis tund-poolteist küünetehniku juures tundub igati mõistlik ja töö on hinda väärt.»

Selgitusi küüntekaunistuste kohta jagasid Türil 12. hooaega küünetehnikuna töötav Riina Jaanson, viiendat aastat küünetehnik olnud Diana Kora ja alles alustanud Raili Kala. Tavaliselt tehakse kaunistusi tehisküüntele, mis tähendab, et oma küüsi on selleks eelnevalt tugevdatud, kuid võib ka oma küüntele.

Kui alguses kasutati tugevdamiseks mitmekordset siidikangakihte ja liimi, siis edaspidised arengud on toonud küünetehnikute töövahenditeks akrüüli ja geeli, millele viimasel ajal on lisandunud geellakk ja biogeel.

Küüntele sündivate kaunistuste koha pealt sõnasid nad, et seda teevad nad koostöös kliendiga, tema soovidele vastu tulles, seetõttu tasub küünetehnikut valides tutvuda tema käekirjaga. «Nii nagu koju kunstiteost valides, nii ka küüntele tehtavate joonistuste puhul tasub valida just endale meeldivad. See, et ühed teevad üht-, teised teistmoodi, ongi vaid hea,» selgitas Jaanson.

Kora lisas, et igal küünetehnikul on oma käekiri, lemmikkujundid ja -vahendid, ühed on valmis rohkem, teised vähem fotode järgi joonistama. «Kui minu juurde tullakse ja näidatakse fotol küünemaalingut, saan sellega küll hakkama,» kinnitas ta.

Kalale meeldib teha nii klassikalist maniküüri kui 3D-akrüülkaunistusi ning kujundite tegemisel kasutada mitmesuguseid tehnilisi abivahendeid.

Jaansonile meeldib maalida lilli ja liblikaid, kuid kliendi soovile vastu tulles pidi hakkama saama ka näiteks ussikestega. «Ma väga rahule ei jäänud, kuid kliendi rahulolu nähes rõõmustasin koos temaga,» sõnas ta.

Kora ütlust mööda on temale üllatusi pakkuda keeruline, sest ta on aldis kõike katsetama. Erilisemana meenus talle soov saada küüntesse aukude rida. «Tavaliselt soovitakse üht auku, kuhu riputame ehte, aga seekord sooviti küüne üks serv täita aukudega ja see oli eriline. Selliseid soove tuleb ette harva,» selgitas ta.

Küüne kuju sõltub

kandja soovist

Tänavapildis nähtult on mõne naise küüned pikad ja peenikesed, teisel ovaalsemad või lausa kandilise otsaga.

Kora ütlust mööda sõltub küünte kuju kandja natuurist. «Nii nagu jalanõude puhul on võimalus valida tikkkontsade ja platvormi vahel, nii ka küüntekuju puhul,» lausus ta. Valitud kuju just tihti ümber ei muudeta, kuid võimalus seda teha on alati. «Nii nagu saab igal hoolduskorral muuta värvi, nii saab muuta ka küünte kuju,» lisas Jaanson.

Värvivalik sõltub suuresti kliendi hetketujust, kantavate rõivaste värvist või väljas olevast ilmast. «Sügis annab värvidesse kirevuse, talv puhtamad, valgemad toonid ja nii on oma lemmiktoonid ka kevadel ja suvel,» selgitas ta. «Ümbrus mõjutab meid kõiges, ka küünte värvi ja soovitud joonistuste valikus.»

AJALUGU

• 5000 aastat tagasi kasutasid Egiptuses kõrgema staatusega naised küünte kaunistamiseks hennat ja muid looduslikke komponente. Ka mehed nägid vaeva, et oma käte välimust parandada.

• Küünte toonimiseks kasutati segu, mis sisaldas lambarasva ja verd, roosa tooni andmiseks lisati roosi kroonlehti. Mida kirkam ja tumedam oli küünte toon, seda tähtsam oli tema kandja positsioon.

• 600 eKr jaotati inimesed küünte värvi järgi klassidesse: kõrgeimat auastet omanud toonisid küüsi kuldse ja hõbedase värviga, aste allpool jõu ja julguse märgiks punase või musta varjundiga ning madalamal klassil olid lubatud vaid väga lühikesed ja heledad küüned.

• Muistses Hiinas kasvatati staatuse märgiks küüned ebamõistlikult pikaks ja neid kanti alati värvituna.

• Küünte kaunistamise ehk nail art’i kunsti juured ulatuvad inkade aega.

• 1970ndad jäävad igavesti ilutööstuse ajalukku kui kunstküünte ajastu. Legendi järgi otsis üks Ameerika hambaarst vahendit, millega peatada oma abikaasa harjumus küüsi närida, kuid tulemus olid hoopiski esimesed akrüülküüned.

• Ka tänapäeval väga populaarse prantsuse maniküüri (valge otsaga roosa küüs) algusajaks peetakse 1975. aastat, see sobib iga rõivastusega.

www.iluguru.ee

Mida küünelaki värv sinu kohta ütleb?

Punane – oled keevaline. Värvidest kõige võrgutavam.

Sinine – oled kartmatu, tahad olla eriline ja unikaalne.

Kollane – oled optimist, ekstravert ja väga õnnelik.

Metalne hall – oled ebatavaline, viidates elukogemusele ja kõrgmoele.

Kuld – oled intrigeeriv, kuldsed küüned sümboliseerivad huvitavat vastuolu.

Allikas: www.naine24.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles