Järva Kilb

Kristo Kivisoo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

«Järva kilb» startis taas
Mälumängusari «Järva kilb» alustas oktoobris Aravete kultuurimajast kolmandat hooaega. Teine mäng oli eelmisel nädalal Türil pubis Krahv Dracula.
Sarja eestvedaja Arlet Palmiste tunnistas, et vahepeal poleks nagu pausi olnudki, sest kohal olid kõik need, kes eelmisel hooajal lõpetasid, ja ka järjestus oli üpris sama. «Esinelik oli mõlemas voorus täpselt samas järjestuses, nagu terve eelmise hooaja kokkuvõttes lõpetati,» lausus ta. «Kui ka suvel mälutreeningut tehti, siis tegid kõik seda üpris samas mahus.»
Küll on korraldajatel soov konkurentsi suurendada. «Ootame uusi võistkondi. Mitmel pool maakonnas on oma kohalikud sarjad käimas, pange siis koondvõistkond kokku ja tulge ka meie sarja,» kutsus Palmiste.
Sarja korraldab MTÜ Sääsküla Huviklubi, kes on kultuurkapitali abiga leidnud alati võimaluse paremaid autasustada. Samuti on auhinnad iga mängu edukamatele.
Esimese vooru küsimused valmistas ette Ants Käärma, kes peab sõltumatuna ka üldist punktitabelit.
Teise vooru küsimused valmistas ette võõrustajavõistkond Pub Krahv Dracula.
Palmiste lausus, et sarja teebki põnevaks asjaolu, et kõik mängud on eri kohtades ja küsimusi valmistavad ette erinevad inimesed.
Järgmise vooru korraldab 14. detsembril Särevere mõisas Järvamaa kutsehariduskeskus.
Nagu eelmistel aastatel, on ka nüüd eraldi arvestus Järvamaa küsimuste kohta.
Mängus on 40 küsimust. Esimeses voorus oli võimalik koguda kõige rohkem 83, teises 84 punkti. (JT)

TULEMUSED
I vooru tulemused:
I Dracula 69; II Kuma FM 53; III Aravete 46; 4. Järva KHK 43; 5. Rabakutid 42; 6. Karedad 39; 7. J-Jaani 35; 8. Memori 34; 9. R-Alliku 33; 10. Päästekas 32.
II vooru tulemused:
I Dracula 64; II Kuma FM 49; III Aravete 47; 4. Järva KHK 46; 5. J-Jaani 45; 6.–8. Rabakutid, Roosna- Alliku ja Memori, kõik 39 punkti; 9. Kareda 35; 10. Päästekas 34.

Kahe mängu tulemusena on paremad Järva teema tundjad on Dracula 15, Kuma FM 13 ning Memory ja J-Jaani 12 punktiga 20st.

Valik kahe vooru küsimusi
1. 1924. a tõi Prantsusmaal õppinud tapalane Armin Poom Eestisse ühe pallimänguelemendi sooritusvõtte, mida kasutati veel oma pool sajandit. Tänapäeval sooritatakse seda tegevust juba teistmoodi. Millest jutt?

2. European Border Breakers Award antakse andekatele artistidele, kes on võimelised edu saavutama ka piiri taga. EK ja EBU tunnustavad sellega Euroopa läbimurdeartiste. 2010. a 14. jaanuaril seitsmendat korda peetud galaõhtul sai auhinna esimene eestlane. Kes?

3. Emane gepard Sarah püstitas 2009. a Cincinnati loomaias loomadele loodud jooksurajal uue kiiruserekordi 100 m jooksus. Kas see aeg oli 5.13, 6.13, 7.13 või 8.13?

4. Oletame, et vanajumal lülitab ühel hetkel Päikese välja. Kui mitme minuti pärast läheb meil pimedaks?

5. USA keelas 1978. a Poola viina Zubrovka sisseveo, sest klassikaline Zubrovka sisaldab 12mg/l üht toksilist ainet. Mis ainest on jutt?

6. Näitlejad Herta Elviste ja Hannes Kaljujärv (pildil), teadlane Andrus Metspalu ja keegi veel on esimesed tartlased, kes jätsid oma pronksised jalajäljed Tartus avatud teerajajate alleele. Kes oli neljas, kellest jälg maha jäi?

7. Esimene sellel ametikohal oli aastatel 1710–1719 Aleksander Menšikov ja viimane aastatel 1915–1917 Pjotr Verjovkin. Mis ametikohaga on tegu?

8. Piibli kümnes käsk ütleb: «Sa ei tohi himustada oma ligimese koda, tema põldu, sulast ja teenijat, ... ja ... ega midagi, mis su ligemese päralt on!». Pane punktiiride asemele kahe looma nimed.
9. Millega on Tartu Ülikooli ajalukku läinud ameeriklane Rudolph Whitefield, kes asus sinna õppima 1936. a sügissemestril?

10. 1936. a aprillis kirjeldas Postimees Paides toimunud Villem Pressovski uhkeid matuseid. Matusetalitust pidas Järva praost ja Paide linnapea Gerhard Pärli ise. Kirik oli rahvast tulvil. Sark lahkunuga sängitati Sillaotsa kalmistule. Kes oli Villem Pressovski?
a) kauaaegne Paide tuletõrjepealik,
b) esimene Paides liiklusõnnetuses hukkunu,
c) Paide mustlaskuningas.

VASTUSED

1. bumerang serv võrkpallis.
2. Kerli Kõiv.
3. 6.13.
4. 8 min.
5. kumariin.
6. Tartu Vaim.
7. Eestimaa kuberner.
8. härg ja eesel.
9. esimene neegerüliõpilane.
10. Paide mustlaskuningas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles