Mobiilse interneti kiirus sõltub asukohast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mobiilse interneti katse andis kinnitust, et 3,5 G leviala on nii Tele2-l, Elisal kui ka EMT-l Järvamaal üsna korralik, ent millist teenusepakkujat eelistada sõltub suuresti piirkonnast.

Mobiilse interneti katsetus oli maakonnalehele üsna ajamahukas ja keeruline ettevõtmine, sest samas punktis kolme operaatori netipulki proovida ja kiiruse vastust oodata võtab palju aega, mida teiste lugude arvel võtta ei saa.
Kiirus sõltub
võrgu koormusest
Sellepärast proovisime mobiilset internetti ligi kahe kuu jooksul eri punktides. Oluline on seejuures märkida, et kuna teenus areneb kiiresti, pole võimatu, et kaks kuud tagasi saadud tulemused oleksid praegu teistsugused.
Nii näiteks on EMT 16. veebruaril avaldanud uudise, et kattis kogu Järvamaa kiire mobiilse interneti leviga ja mõõtmistulemused olid ülihead.
Samas on muidugi märgitud, et kasutaja tegelik kiirus sõltub võrgu koormusest ja kaugusest tugijaamast.
Me ei nimetaks mõõtmise tulemusi üliheaks, kuid me otsisime ka paiku, kust oli tõenäolisem saada kehvem tulemus.
Võrreldes EMT-d teiste operaatoritega saab märkida ka, et teistest rohkem ühendas see arvuti 2G võrku, mis oli kiiruse poolest teiste operaatorite 3,5 G võrguga täiesti võrreldav.
Näiteks Türi vallas Kolu bussipeatuses oli EMT-l küll pakkuda ainult 2G võrk, ent allalaadimiskiirus oli seal 0,16 Mb/s, samal ajal kui Elisa 3,5G võrgus tuli kiiruseks 0,13 Mb/s.
Elisa reklaamib juba jaanuarist alates, et on katnud kogu Järvamaa 3,5 G levialaga, andes mõista, et loota on kiiret internetti.

See vastab küll tõele selles mõttes, et tõepoolest 3,5G levi on olemas, kuid kiirused selles jäävad napiks. Näiteks Koigi vallas Pätsavere bussipeatuses oli kiirust ainult 0,18 Mb/s või Vao külas Koeru vallas 0,1 Mb/s.
Siiski tuleb Elisa kiituseks öelda, et selles levialas oli kõige vähem neid punkte, kus ühendust üldse luua ei õnnestunud.
Kõigi proovitud kohtade peale oli kolm punkti, kus ei saanud internetiühendust tekitada ühegi netipulgaga. Need olid Koigi vallas Vaali küla, Koeru vallas Abaja küla ja Türi vallas Tõrvaaugu küla.
Kõige kiirem interneti-ühendus on Ollepal
Kõige kiirem ühendus õnnestus tekitada Türi vallas Ollepa külas Ollepa alajaama juures, kus EMT allalaadimiskiirus oli koguni 8,56 Mb/s, samal ajal kui Tele2 selles kohas võrku ei leidnudki.
Ollepa elanikud võiksid vabalt kaaluda ka Elisa mobiilse internetiga liitumist, sest ka selle kiirused oli seal muljetavaldavad: 3,92 Mb/s alla- ja 3.08 Mb/s üleslaadimisel.
Kokkuvõtvalt võib märkida, et testi põhjal kõige väiksem 3,5G leviala on Järvamaal Tele2-l ja kõige suurem Elisal.
Ent siin tuleb lisada, et umbes pooltes kohtades tegime proovi enne 16. veebruari ehk enne, kui EMT teatas, et on Järvamaa katnud 3,5G leviga.

TEAVE

• 3,5G on praegu kõige levinum kiire mobiilse internetiühenduse võimalus. Selle maksimaalne kiirus allalaadimisel on kuni 21 Mb/s, mis on võrreldav kontorist või kodust tuttava püsiühenduse kiirusega.
• 2G ehk EDGE tehnoloogia sobib enim e-kirjade vahetamiseks arvutis ja telefoniga, selle kiirus on allalaadimisel 0,3 Mb/s.
• Umbes kahemegabitine kiirus (2 Mb/s) lubab keskmise suurusega viiemegabaidise (5MB) muusikapala alla laadida 15–20 sekundiga, 800 megabaidise (800 MB) filmi allatõmbamine võtab aega umbes kolmveerand tundi.
• Ühe megabitine kiirus (1 Mb/s) küll filmivaatamiseks hästi ei sobi, kuid igapäevategevusteks, nagu veebiväljaannete lugemine, portaalides surfamine, meilide lugemine ja pangatoimingud, jätkub täiesti.
• Kui kiirus hakkab jääma alla 0,5 megabiti sekundis (0,5 Mb/s), tuleb juba ka lihtsamateks toiminguteks rohkem kannatust varuda ja suuremate kirjade lugemine, millega on kaasas näiteks pildifaile, võtab aega.

KOMMENTAAR



Marika
Raiski
Elisa suhtekorraldusjuht

Eelmisel kevadel tõi Elisa turule mobiilse interneti MiNT-paketid. Suurim erinevus olemasolevate pakettide vahel seisnes selles, et kaotasime mahupiirangud ja tõime hinnad väga palju alla.
Pärast uute MiNT pakettide turuletoomist on mobiilse interneti kasutusmahud suurenenud Elisas 15 korda.
Elisa annab kõikidele liitujatele võimaluse proovida mobiilset internetti seitsme päeva jooksul tasuta. Nii saab veenduda, kas kiirused, mida Elisa oma võrgus pakub, on sobivad.
Elisal on Järvamaal suurim leviala, läbiviidud mõõte tulemused ei vastanud just meie ootustele ning kindlasti vaatame madala kiirusega kohad üle.
Mõõtmistulemusi vaadates tundub meile, et kohati on allalaadimis- ja üleslaadimiskiirused vahetusse läinud. Reeglina on mobiilse interneti allalaadimiskiirus suurem kui üleslaadimiskiirus ning antud tulemusi arvestades on üleslaadimiskiirused liigagi head.




Kersti
Gorstov
Tele2 kommunikatsioonijuht

Katsest nähtub, et allalaadimis­kiirustes on Tele2 ja EMT saavutanud parima tulemuse seitsmel ja Elisa kuuel korral. See tähendab, et tulemused on küllaltki võrdsed.
Samas seisab Tele2-l Järvamaa täielik katmine alles ees. 3,5G levialade väljaehitamine ei pruugi kõigel kolmel operaatoril kattuda, mistõttu tasub katset edaspidi korrata.
Enne teenuse kasutama hakkamist soovitan kliendil välja selgitada, millised on ta soovid ja võimalused, ning seejärel valida sobiv internetipakett. Tasub pidada nõu ka klienditeenindajaga. Mobiilidele mõeldud interneti hind sõltub paketis sisalduva andmesideühenduse kiirusest ning arvutipakettide puhul neis sisalduvast andmesidemahust, mille ulatuses on teenust võimalik kasutada maksimaalkiirusel.
Saada on ka täiesti piiramatu mahu ja maksimaalse kiirusega internetipaketid. Täiendavaid piiranguid Tele2 interneti kasutamiseks seadnud ei ole. Tele2 internetti on võimalik ka kaks nädalat tasuta proovida, et veenduda teenuse sobivuses.



Ando
Meentalo
EMT andmeside- ja sisuteenuste juht

EMT-le teeb head meelt, et juba enne Järvamaa täielikku 3,5G levialaga katmist tehtud katsed näitavad EMT teenust kui kiiret, stabiilset ja usaldusväärset.
Kiirused 3,5G võrgus oleme suutnud hoida suured ja meil ei kohta seda, et 3G võrk on eeldatava ülekoormuse tõttu GSM võrguga võrdsete kiirustega. Seda pakume vajadusel piiramatu mahuga.
Nüüd oleme levi oluliselt laiendanud ja hea kvaliteet on laienenud kogu Järvamaale. Laiendasime levi kasutades 900 Mhz sagedust, mis levib hästi ka looduses. Seda on ka märgata liitumiste suurenevas hulgas väljaspool asulaid, samuti näeme mitmeid Kõu kasutajaid, kes hea levi ja stabiilsete kiiruste tõttu on hakanud kasutama EMT teenust.
Käesoleva aasta lõpuks peaks veelgi kiirem 4G võrk jõudma maakonnakeskusse ja kindlasti täiustatakse ka 3,5G levi edaspidi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles