Paide kindluse saladus ootas aastasadu tühermaal avastamist (1)

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paide kindluse kunagine veskitamm asub parajas džunglis.
Paide kindluse kunagine veskitamm asub parajas džunglis. Foto: Kuido Saarpuu/Järva Teataja

Paide Vallimäe veerult Veski ja Parkali tänava nurgalt, just sealt, kus linnatänavast saab hoolitsemata tühermaa, avastas ajaloohuviline Kalle Grünthal veskitammi, osakese kunagise Paide kindluse vesirajatissüsteemist.

Sealt äärelinnast kulgeb läbi Kalle Grünthalile tuttav jalgrada. Rada, mida mööda ta tavatseb jalavaeva vähendamiseks lõigata Järve teeni. «Ma poleks seda tammi vast avastanudki, kuid loodus mängib mõnikord ise võimalused inimesele kätte,» alustas ta. «See oli paar nädalat tagasi. Paides oli paras torm, mis murdis hulgaliselt puid. Puu murdus ka siinsele teerajale. Mul aga oli ikkagi vaja Järve teele minna ja nii ma ronisingi teekonna jätkamiseks üle vasakut kätt oleva kuhjatise.»

Alguses pidas Grünthal seda mügerikku olmeprahihunnikuks, nagu neid seal kunagises aiamaade ja -majakeste piirkonnas mitmeid leidub, kuid see arvamus ei püsinud tal kaua. «Jalgade all tundus siiski olevat omamoodi kivikuhjatis. Tekkis mõte, et vahest on tegu ajaloolise paisuga, mis paisutas vett rahva seas Simsoni veskina tuntud vesiveskile,» sõnas ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles