Skip to footer
Saada vihje

Eksootilised puuviljad rikastavad toidulauda

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Türi majandusgümnaasiumi käsitööõpetajale  Anu Pingile on huvitav proovida puuvilju, mida ta varem pole söönud, ning maiustamise kõrvale lugeda viljade päritolust ja kasutusest.

Pink märkis, et palgapäeval sobib kindlasti end eksootiliste puuviljadega premeerida. Seejuures tuleks jälgida hooaega, sest vahel on poodides puuvilju müügil äärmiselt odava hinnaga.
Talveajal soovitas Pink kindlasti tarvitada välismaiseid puuvilju, sest Eesti puuviljadest on valida vaid kaua säilitatud õunu. «Kui rahakott lubab, teevad eksootilised viljad menüü rikkalikumaks,» lausus ta. «Aga suvel tuleks süüa võimalikult palju kodumaiseid puuvilju ja marju.»
Pingi üks lemmikutest on pomel, mida ta tarvitab üsna palju. «Meie poodides müüdav ei sarnane küll päritolumaades kasvava pomeliga, kuid on siiski maitsev,» lausus ta. «Pomel on ka enamikus poodides müügil ja pole väga kallis.»
Pingi meelest on pomelit hea süüa niisama, samuti sobib see soolastesse salatitesse. «Näiteks passib see kokku nii liha sisaldavate kui roheliste salatitega,» täpsustas ta. «Puuvili annab salatile mahlasust ja mõrkjat maitset.»
Pingi meelest võiksid inimesed rohkem tarvitada ka avokaadot. «Selles on palju kasulikke aineid,» põhjendass ta. «Avokaadot võib süüa niisama, kuid sellest saab valmistada paljusid toite, näiteks võib seda täita või kasutada salatites.»

Rahva tähelepanuta on Pingi ütlust mööda jäänud ka kodumaine juurvili pastinaak, mida on poodidest saada ja mis säilib kaua. «Soovitan pastinaaki kindlasti proovida, see on väga maitsev küpsetatud kujul ja ka püreena,» lisas ta.
Kasutuskõlbliku puuvilja valimiseks on igal sordil omad nõuded, kuid Pingi ütlust mööda viitavad juba plekid sellele, et vili ei sobi süüa. «Mõne puuvilja puhul peaks pealispinda õrnalt vajutama, et selgitada, ega see ole toores,» õpetas ta. «Puuviljad valmivad ka järele.»
Pink ütles, et mida eksootilisem puuvili on, seda keerulisem on seda kasutada. «Kunagi ei saa kindel olla, et vili on värske,» lausus ta. «Olen Tallinnast neljasest mangostani pakist leidnud vaid ühe värske vilja.»
Pink märkis, et tahaks toiduks  kasutada teisigi eksootilisi puuvilju, kuid kõiki siin ei müüda või on nende kvaliteet kehv. «Järvamaal on valik tagasihoidlik,» tunnistas ta. «Inimesed pole harjunud eksootilisi puuvilju tarvitama.»
Pink elab Türil ja puuviljade pärast eraldi kaugemale ei sõida, vaid toob vahel mujal käies neid kaasa. Kodukoha kauplustest on tema üks lemmikuid Säästumarket, kus puuviljad vahetuvad kiiresti. «Mind rõõmustab, et ka Türi Konsumi puuviljaleti valik on suurenenud,» ütles ta. «Inimesed võiksid neid rohkem osta, nii saaksid töötajad kinnitust, et puuvilju võib juurde tellida.»

Eksootilisi puuvilju ja tundmatuid juurvilju Paide Maksimarketist ja Türi Konsumist

Füüsal ehk kirssananass 1,45 eurot/kg
Valminud füüsal on pehme ja kollakasoranž, maitselt hapukas. Süüakse kogu vilja koos koore ja väikeste seemnetega. Füüsal sobib eriti hästi puuviljasalatitesse ja magusroogadesse, samuti juustulauale.
Vilja kasutatakse salatites, püree valmistamiseks, seda võib  konservida nagu rohelist tomatit. Vilju võib söömiseks kasta sulatatud šokolaadi.
Samuti on füüsalid maitsvad moosides ja marmelaadides. Kuivatatud viljadest tehakse kompotti. Füüsal sobib hästi kaunistama küpsetisi, jooke ja suupistevaagnaid.

Mango 2,21 eurot/kg
Küps mango tundub vajutades pehme. Toores mango järelküpseb umbes nädalaga, kilekotis veidi kiiremini.
Mangot võib süüa lusikaga otse koore seest, kuid seda võib tükeldada ka salatitesse. Vili sobib  liharoogadesse, eriti kana- ja sealiharoogadesse. Koos suitsulõhe või singiga valmib mangost hea eelroog.
Vili sobib wok-toitudesse koos teiste puu ja köögiviljadega, samuti joogisegudesse.
Mangopüree on maitsev magustoidukaste, seda kasutatakse jäätiste ja jookide valmistamisel. Vili sobib sorbettidesse, parfeedesse (külmutatud kreem vahukoorest ja munakollastest – toim) ning puuviljasalatitesse.

Granaatõun 4,32 eurot/kg
Küpsed viljad oma suurusega võrreldes suhteliselt rasked. Nende värvus peaks olema võimalikult ere. Granaatõunateri kasutatakse lisandina liha- ja kalaroogade, aga ka magustoitude juurde. Seemnetega võib kaunistada ja  maitsestada jäätist, valgeid kreeme või tarretisi ja muid magusroogi. Granaatõunamahla võib võtta metsloomaliha ja kastmete valmistamise alusaineks. Vilja käsitsemisel tuleb olla äärmiselt ettevaatlik, sest mahl jätab kangastele raskesti kõrvaldatavaid plekke.

Avokaado 3,88 eurot/kg
Kivi väljavõtmisel tekkivat õõnsust võib täita salatitega, kuid avokaadot kasutatakse ka kokteilsalatites. Kõige paremini sobib avokaado kana, kala, krevettide, fetajuustu, tomati, mee ja teiste õrnamaitseliste toiduainetega. Vilja võib kasutada suppides, salatites, panniroogades, võietes, kastmetes ja magustoitudes.
Tähelepanu tuleb pöörata sellele, et kuumutamine muudab avokaado kibedaks. Samuti muudab viljaliha õhu käes kiiresti värvi, selle vältimiseks tuleks lõikepinnale piserdada sidruni- , apelsini- või laimimahla.

Melon 1,93 eurot/kg
Küps melon tundub käes raske ja sellele sõrmenukkidega koputades peab kõla olema veidi õõnes, mitte tuhm.
Meloni maitse sobib kokku singi, praetud või suitsutatud kana- ja pardiliha, pehmete juustude ja lehtsalatiga. Samuti võib vilja kasutada vahukoore, metsmaasikate ja -vaarikate, toorjuustude ja meega.
Pomel 3,2 eurot/kg
Pomeli maitses segunevad nii magusus, mõrusus kui ka hapukus. Paljudele meenutab pomeli mekk greibi oma.
Pomelit võib lisada puu- ja juurviljasalatile, suhkrustada või pressida mahlaks. Vili sobib kookide ja küpsetiste katteks. Soolastest roogadest kasutatakse pomelit eeskätt kaladest ja koorikloomadest tehtud toitude lisandina.

Tšillipipar 10,99 eurot/kg
Mahedama roa saamiseks eemaldatakse kaunast valged vaheseinad ja seemned. Maitse ja kanguse võrdseks jaotamiseks tuleb kaun hakkida väga peeneks.
Tšillil maitset ei ole, kuid ta on ideaalne erinevate komponentide maitse esiletooja. Kui toidu sisse on sattunud liiga palju tšillit, saab roa tulisust vähendada näiteks mee või suhkruga.
Samuti aitab kartuli juurdepanek, sest see imab tulisuse endasse, või jogurti, koore ja kookospiima lisamine.

Dattel 1,15 eurot/kg
Datlid sobivad vahepalaks, puuviljasalatitesse ja jogurtiga söömiseks. Samuti võib neid lisada singi- ja juustusalatisse.
Datlid sobivad kokku ka juustu ja pähklitega. Kuivatatud datleid võib kasutada müslisegus või salatitele pealepuistamiseks. Neist valmistatakse kompotte, neid täidetakse juustu või pekiga, grillitakse.

Baklažaan ehk pommu 1,95 eurot/kg
Pommuviiludele võib liigse vee eraldamiseks, maitse parandamiseks ning värvuse säilitamiseks puistata soola ja lasta liigsel veel välja nõrguda.
Baklažaan sobib hästi sibula, küüslaugu, juustu, läätsede, riisi, jogurti, tomati ja paprikaga.
Baklažaanist saab valmistada võileivamääret, kui küpsetada selle viile ahjus, need püreestada ja segu maitsestada. Pommuviile sobib koos teiste köögiviljadega grillida.

Juurseller 3,57 ja 3,35 eurot/kg
Juurselleri maitse on tugev ja tooniandev, seega kasutatakse seda vormiroogades, liha- ja kalatoitudes, suppides maitsetaimena.
Juurseller sobib köögiviljasalatitesse, samuti maitseb hästi ka omaette salatina nii keedetult kui toorelt.

Pastinaak 4,53 eurot/kg
Pastinaak sobib (püree)suppidesse, aedviljapüreedesse, salatitesse, vormiroogadesse, kastmetesse ja röstimiseks. Samuti kasutatakse seda lihakonservide valmistamisel.
Et pastinaak on terava maitsega juurvili, on hea lisada toitudele teisi juurvilju või piima.

Allikad: http://www.e-ope.ee/_download/euni_repository/file/64/puuviljad_exe.zip/puuviljad_exe/index.html
nami-nami.ee

Kommentaarid
Tagasi üles