Ligi pool tuhat tööd kujutavad ehtsat Eesti asja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eveli Lattik «Eesti valgepea lammas», Türi gümnaasiumi VII klass.
Eveli Lattik «Eesti valgepea lammas», Türi gümnaasiumi VII klass. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Veel tuleva kolmapäevani on aega minna Paide kultuurikeskusse tutvuma tänavuse Järvamaa koolinoorte näitusega «Ehtne Eesti asi», enne kui hindajad tunnustusi jagama hakkavad.
Järvamaa kunstiõpetajate ainesektsiooni juht, Türi gümnaasiumi kunstiõpetaja Anu Grents ütles, et kultuurikeskuse kahel korrusel on esindatud 13 kooli 488 tööga. «Eelmise aasta näitusega võrreldes on tänavune tunduvalt mahukam, sest on koolinoorte laulu- ja tantsupeo aasta ,» lausus ta.
Seejuures on Grents tänulik õpetaja Hedi Jürgenile ja Mariann Kirsile, kes aitasid ligi poolt tuhandet tööd üles panna ja sellega seonduvaid probleeme lahendada.
Anu Grentsi meelest võimaldas näitus «Ehtne Eesti asi» läheneda teemale mitmeti. «Kõige rohkem on lapsed saanud inspiratsiooni etnograafiast,» selgitas ta. «Sõlgesid oli kujutatud graafikas, maalis ja isegi mosaiigis. Meie rahvarõivaste kaunid triibud leidsid oma koha küll juustel, põllulapil, vihmavarjul ja õllekapal, siit saaksid väärt mõtteid ka kohalikud suveniiritootjad.»
Grents lisas, et etnograafia kõrval oli portreesid ehtsatest Eesti inimestest nii maali, pastellmaali kui ka söejoonistustena. «Türi majandusgümnaasiumi poistel olid valminud ilmekad puidust maskid kuradist ja eestlase naeratusest. Silma paistsid ka Koeru keskkooli meeleolukad ühistööd.
Muheda huumoriga oli kaasajastatud Kristjan Raua maal «Viru vanne». Kõige selle kõrval on kujutatud ka kaunist Eesti loodust.»
Paremate tööde väljaselgitamiseks palus Grents appi Paide huvikooli kunstiõpetajad Mare Olevi, Triin Printsi ja Jaane Tammiste. «23-st esiletõstetud tööst kuus pälvib parima töö tiitli,» sõnas ta.
Paide huvikeskuse kunstiõpetajale Triin Printsile tundub, et maakonna üldnäitustest on olnud huvitavad need, mil pole olnud kohustuslikku teemat nagu seekord. «Tööd on tulnud liiga nii-öelda ühte väravasse,» lausus ta. «Teema on raske ja sõltub sellest, kuidas õpetaja on seda lastele selgeks teinud – kas ehtne Eesti asi on ainult sõlg ja triibuseelik –, osa on seda suutnud, näiteks algklasside tööd on palju meeleolukamad kui suurtel.»
Üllatust pakkusid Printsile Türi majandusgümnaasiumi fototöötlused hästi suurel paberil. «Tore, et lastele on leitud võimalusi nii oma töid esitleda,» lisas ta. (JT)

Paide huvikooli kunstiõpetajate paremate tööde valik kooliti

• Albu põhikool
Kaarin Rannu «Eesti maaelu» I kl, õpetaja Kersti Liivak – tunnustatud «Eesti elu toreda näitamise eest».
Ära märgitud: Marten Saluste I kl; Marili Hendrikson «Kohviveski» V kl (Kersti Liivak).
• Aravete keskkool
Ära märgitud: Jarmo Kaasiku «Jalgratturid» V kl; Taivo Tanila «Sinililled» III kl (Kai Vähter).
• Koeru keskkool
Ühistöö «Laulupidu» VII kl (Merike Ilves) – tunnustatud VII klassi ja juhendaja oskuslikus koostöös tantsupeost valminud töö eest.                        Kally Pilov «Kodutalu» IX kl (Merike Ilves) – tunnustatud musta joone ja akvarelli hea suhte eest.
• Paide ühisgümnaasium
Ära märgitud: Johanna Tuisk «Triibud ja kõrvitsad» V kl (Piret Järvet).
• Peetri põhikool
Ära märgitud: Sille Eha «Karl August Hermann» VI kl; Christina Reinola «Jakob Hurt» VI kl; Reilika Reinla «Vana kapten» VII kl (Hedi Jürgen).
• Päinurme internaatkool
Ära märgitud: Gert Nevski «Väikese inimese tööd» VII kl; Maret Sammul «Väikese inimese tööd» VI kl (Maire Kaju)
• Retla kool
Ära märgitud: Hanna Marrandi «Muhu kann» VI kl (Tiina Leesmaa).
• Türi gümnaasium
Kristi Juhanson «Eesti neiu» XI kl (Anu Grents) – tunnustatud väljenduslikema rahvarõivais neiu eest.
Ära märgitud: Leela Kuldmäe «Sõled» VIII kl; Eveli Lattik «Eesti valgepea lammas» VII kl (Anu Grents); Johanna Aru    «Nukitsamehed» IV kl; Andre Beljaev IV kl (Ehte Kurrikoff).
• Türi majandusgümnaasium
Laura Tatrik «Minu inimesed» XII kl (Leelo Männa) – tunnustatud kõige loomulikuma portree eest.
Laura Tatrik «Metamorfoos. Kreeklane Eestis» XII kl (Anu Pink) – tunnustatud mõtte ja arvuti hea koostöö eest.
Ära märgitud: Liina Vreimann «Minu inimesed» XII kl (Leelo Männa); Mait-Markus Ahveldt «Kurat» VIII kl (Margus Tiitsmaa).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles