Kokk teeb laevas söögi valmis ka kümnemeetriste lainetega

Anne Põder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Gusev tunneb ennast kitsukeses laevaköögis koduselt ega pea söögitegemise tarvis spetsiaalset kokamundrit kandma. Kaheksaliikmelisele kaubalaeva meeskonnale teeb ta süüa nagu oma perele.
Indrek Gusev tunneb ennast kitsukeses laevaköögis koduselt ega pea söögitegemise tarvis spetsiaalset kokamundrit kandma. Kaheksaliikmelisele kaubalaeva meeskonnale teeb ta süüa nagu oma perele. Foto: Erakogu

Aastaid Põhjamerd kündnud paidelane Indrek Gusev muigab, kui mandril peetakse tugevaks juba 20 meetrit sekundis puhuvat tuult. Temal on tulnud kambüüsis toitu valmistada ka siis, kui akna taga lõõtsub tuul 37 meetrit sekundis ja lained kõrguvad kümne meetrini.

Indrek Gusev (42) on laevades kokana töötanud üle 20 aasta. Viimased 15 aastat on ta põhiliselt seilanud kaubalaevadega mööda karmi Põhjamerd, kus sügisel ja talvel tuleb tormidega tihti arvestada.

Kogenud meresõitjana teab Gusev, et tegelikult võib ka tugevama tormi kenasti üle elada, kui tuul puhub sobivast suunast. «Taganttuul ei pruugi laevas tundagi anda, kuid küljelt tulevad lained teevad olemise enamasti viletsaks ja panevad esemed laevas lendama,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles