Igast kuust üks õhtu kuulub tantsudele

Birgit Itse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Albu kandi rahvas koguneb iga kuu viimasel tööpäeval tantsutuppa, et ühiselt vanu seltskonnatantse tantsida.
Albu kandi rahvas koguneb iga kuu viimasel tööpäeval tantsutuppa, et ühiselt vanu seltskonnatantse tantsida. Foto: Kristi Kirss

Ühe õhtu kuust kulutab Albu kandi rahvas juba viimased pool aastat tantsimisele, sealhulgas uute tantsude õppimisele.

Need «uued» tantsud võivad olla teinekord päris vanad ja kuuluda rahvapidude kullafondi, näiteks krakovjakk ja reinlender, aga ka valss, polka, labajalavalss. Iga kord toimub tantsutuba mõnes kohalikus saalis, et võimalikult paljud ümberkaudsed inimesed tantsimise ja ka pillimängu kuulamise võimalusest osa saaksid. Märtsi tantsutuba toimub Ahula lasteaia saalis neljapäeval kell 19.

Sellest, et ühes või teises paigas maakonnas toimub tantsutuba, milles saab elava muusika saatel vanu tantse õppida, on kirjutanud Järva Teataja varemgi. Näiteks mõni aeg tagasi korraldas sellelaadse ettevõtmise Taikse külaselts. Kiire internetiotsing näitab, et tantsutuba oli ka 2011. aastal Wabalinna majas. Tollal vedasid seda Indrek Roosi, Keiu Juurmaa ja lõõtsal saatis Silvi Tumanskaja. Veebruaris 2013 hakkas korraldajaks perega Järvamaale kolinud Leila Joosepson ja tema loodud mittetulundusühing Rakuke. Joosepson täpsustas, et nende eestvõttel toimus viimane tantsutuba aastal 2016 ning keskmiselt leidis aset kaks kuni neli tantsutuba aastas. «Rakuke korraldas tantsutubasid harvem, kuid see-eest suuremalt ja pidulikumalt. Kutsusime pillimehi Tallinnast ja Tartust ning alati oli ka sealtkandist tantsijaid. Albus on tantsutuba kohalikum ja eks see info on alles hakanud levima,» selgitas Joosepson. Ta rõõmustas, et Albu muusikaõpetaja Kaja Kraav võttis tantsutoa eestvedamise õigel ajal üle. Lisaväärtust annab sellele ka pillituba, kus lapsed rahvamuusikat õpivad ja esitavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles