Puukide arvukus kasvab

Birgit Itse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Internet

Marja- ja seenehooaeg käib täis­tuuridel ning aktiivselt metsi külastavad marjulised kõnelevad kui ühest suust, et puugitõrjesse enne metsa minekut tuleb tõsiselt suhtuda, kuna puuke on sel aastal erakordselt palju.

Puugiseirega tegeleb juba kümmekond aastat tervise arengu instituut (TAI), kes uurib nii võimalikke haigusetekitajaid kui ka nende levikut. Arvestust peetakse maakondade kaupa.

Andmete kogumiseks tõmbavad nad ühe ruutmeetri suuruse heledavärvilise flanellkanga tüki iga 5–7 meetri järel taimestiku peale ja kontrollivad riide mõlemaid külgi, kõik leitud puugid viivad nad aga edasisteks uuringuteks laborisse. TAI teadur Reet Rumvolt kinnitas, et haigustekitajate analüüsimiseks koguvad nad Eesti loodusest tõepoolest regulaarselt puuke. «Tegu on pistelise kogumisega kaks korda aastas puukide kevadisel ja sügisesel kõrghooajal,» täpsustas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles