Paelinna kerkis savist kirik

Merit Männi
, ajakirjanik
Copy
Esialgu leiab savist kirik koha Natalja Haugi elutoas. Lähiajal saavad seda tõenäoliselt uudistada teisedki linlased.
Esialgu leiab savist kirik koha Natalja Haugi elutoas. Lähiajal saavad seda tõenäoliselt uudistada teisedki linlased. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Võta kaks kilo savi, jälgi vormimisel täpselt maketijooniseid, silu ja patsuta ning küpseta 900 kraadi juures, kuni pind on parajalt küpsenud. Võta ahjust välja ja hoia hinge kinni, et savi poleks praguliseks küpsenud. Umbes nii võiks kirja panna retsepti, mille järgi saab savist kirikut valmistada.

Mõne nädala eest kirjutas Järva Teataja, et leviva koroonaviiruse tõttu pooleldi sunduslikult koduseinte vahele jäänud Vodja kooli tööõpetuse õpetajal Indrek Kuusel tekkis ühtäkki sedavõrd palju vaba aega, et oli võimalus täita lapsepõlveunistus ja valmistada Paide ordulinnuse pabermakett.

Ent osavaid meistreid on Paides teisigi. Nii võttis Paide kunstikoolis kunsti- ja keraamikatunde andev Natalja Haug käsile teise Paide tuntuima maamärgi – kiriku meisterduse. Mitte küll paberist, vaid materjalist, mida keraamikaga tegelev inimene keskmisest paremini tunneb – savist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles