Gurmeeroog jõuab toidulauale tagaaiastki

Merit Männi
, ajakirjanik
Copy
Foto: Kaia Iva

Hõrkude ja mitte just kõige taskukohasemate hindadega toidukaupade hulka loetakse näiteks musta kalamarja ehk kaaviari, mida vahest igaüks endale toidulaual lubada ei saa. Või siis seeneriigi esindajaid trühvleid, mille kilohind maailmaturul kerkis kolm aastat tagasi lausa 3000 euroni. Ent gurmeerooga võib endale kevadel lubada iga suurem seenesõber, kes oskab metsast või koduaiastki mürklid üles leida. Mürkli kilohind, muide, on vaid veidi väiksem kui trühvli oma.

Kevadel ja varasuvel leiab meie metsadest mitut liiki kevadseeni. Kuigi neid on hilissuvistest ja sügisestest liikidest mitu korda vähem, on ka nende seas väga häid söögiseeni, mida tasub tunda. Kevadseente liikide väiksem arv on kasuks algajale seenelisele. Siiski tuleb ka kevadseente puhul olla ettevaatlik, sest mitu söödavat ja mürgist liiki on omavahel väga sarnased.

Türi vallas Kirnas elav Kaia Iva on tänavuse mürklisaagi juba ära korjanud ja, nagu ühes tuntud filmis öeldakse, saagi koos perega ka edukalt konsumeerinud. Seejuures polnud tarvis võtta ette pikka retke mõnda kaugemasse seenemetsa, sest hinnatud seen on end üsna mugavalt sisse seadnud Ivade koduaias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles