Lastega matkale läinud spordimees jäi öösel jalgrattast ilma

Silja Vilbu
Copy
Varastatud jalgratas nägi välja selline.
Varastatud jalgratas nägi välja selline. Foto: Facebook: Ilmar Udam
  • Vargad tegutsesid ATV-ga
  • Varastatud ratas on Eestis haruldane
  • Materiaalse kahju kõrval valmistab tuska vargus kui selline

Põhja-Järvamaal elav spordimees Ilmar Udam läks nädala alguses poja ja tema sõpradega jalgrattamatkale. Järgmisel hommikul telgist välja tulles tabas Udamit halb üllatus – keegi oli tema hinnalise jalgratta keset ööd metsast ära varastanud.

Udam kirjutas Facebookis, et jäämäe nähtav osa on see, et tema pere jäi ilma väga heast jalgrattast. Raskem kui materiaalse röövimisega on tema sõnul leppida vaimse lõuahaagiga, mis tuli justkui tühjast kohast.

Udam kirjeldas postituses, et läks kümneaastase poja ja tema kolme sõbraga jalgrattamatkale. Ööbimiseks peatuti keset Põhja-Kõrvemaa imelist loodust Venemäe telkimiskohas (Järvamaalt vähem kui 20 km kaugusel).

Ööbimispaigas liitusid seltskonnaga ka automatkajad. Kuna rahvast ja sagimist oli palju, saadi telgid püsti alles üsna pimedas.

Enne telkiminekut mõtles Udam, kuhu panna ööseks rattad, kuid tegudeni ta paraku ei jõudnud. Ka rataluku oli mees koju unustanud. Nii jäid jalgrattad ööseks lahtiselt auto kõrvale vastu lasipuud toetuma.

«Mõtlesin, et pime ju ka, kes neid näeb. Panin enda omale märja käterätiku peale, kallis ratas ikkagi! Väike seljakott tööriistadega rataste parandamiseks jäi ka ratta kõrvale,» kirjeldas Udam.

Öösel kuulis Udam läbi une paar korda mootorsõidukit möödumas. Hääle järgi oli tegu ATVga ning mees mõtles, et võibolla on RMK tulnud telkimiskohta lõkkepuid juurde tooma. Hommikul telgist välja astudes polnud aga Udami rätikust, seljakotist ega rattast enam jälgegi.

«Viimati juhtus minuga midagi nii jälki 90ndatel. Siis küll tuimestavalt tihti,» täheldas ta Facebookis. «Viimased paarkümmend aastat olen ise pingutanud, näinud teisi pingutamas ja muutumas ning arvasin juba, et meie lähimaailm on natukenegi parem koht kui varem. Laiskusest jätsin sööda välja.»

Valmis vargale andeks andma

Järva Teatajale ütles Udam, et tema jalgratas oli väärt umbes 1000 eurot. Ta tõdes, et rahalisest kahjust suurema pettumuse valmistas vargus kui selline. Udam selgitas, et on metsa ja matkajaid seni usaldusväärseks pidanud.

Ta tõi välja, et on osalenud ka XDream seiklusspordi sarjas, kus tuleb tihti ette seda, et võistlejad peavad ratta mõneks ajaks tee äärde jätma ja kuskil jooksuga ära käima. Udam märkis, et need võistlusrattad on veel rohkem väärt. «Kui need ära varastataks, oleks päris karm,» tõdes ta. Samas nentis ta, et ei taha hakata nüüd iga ATV juhti kahtlustama ega ratta pärast paaniliselt kartma.

10–20 aastat tagasi oli rattavargus Udami mäletamist mööda tavapärane nähtus. Küll aga uskus ta, et need ajad on nüüd möödas. Seda enam, et varastatud ratta eest ei tohiks väga kõrget hinda saada.

Udam on juhtunust teavitanud ka politseid. Praegu pole suudetud varast või vargaid veel kinni nabida. Udam arvab, et rattavargaid oli vähemalt kaks, sest üksi on ATVga ratast keeruline transportida.

Facebookis rattavarguse loo jagamise käigus sai Udam teada, et samal ööl varastati Aegviidu lähedalt Nikerjärve telkimisalalt rattakiiver. Ka see pandi pihta ATVga mööda sõites. «Ilmselt polnud muud võtta,» arvas ta.

Veel on Udam Facebooki kaudu teada saanud, et Kõrvemaa matka- ja suusakeskuse parklas oli samal ööl ATVdega kõvasti rallitud ja midagi ka ära lõhutud. Turvakaamera videole see tegevus kahjuks ei jäänud, kuna süsteemis oli rike.

Mida tahaks Udam aga rattavargale öelda, kui too juhtuks neid ridu lugema?

«Ma tahaks öelda, et ootan teda külla ja luban, et vägivaldseks ei muutu,» sõnas Udam naerdes.

Ta avaldas arvamust, et rattavargad võisid olla ehk kamp noori, kes olid öösel ülemeelikud ja said oma teo nõmedusest aru alles hommikul. Udam kinnitas, et ei lööks kedagi sellise eksimuse pärast kohe risti, aga varastel võiks olla julgust oma tegu tunnistada ning asi rahumeelselt ära lahendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles