Talvemeeleolu innustas lapsi laulma

Marika Rajamäe
, Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viieaastane Saskia Metsallik Viisu lasteaiast võlus hindajaid oma armsuse ja õrnusega ning  sai selle eest pähe talveingli tiitli pärja.
Viieaastane Saskia Metsallik Viisu lasteaiast võlus hindajaid oma armsuse ja õrnusega ning sai selle eest pähe talveingli tiitli pärja. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Läinud laupäeval kajas PAIde Kullapai lasteaia saal talvelauludest, mida oli tulnud kõikjalt Järvamaalt võistu laulma 31 last vanuses neli kuni 11 aastat, hindajail oli neile jagada 11 preemiat.

Sirje Graubergi laulukool on võtnud maakonna lapsi talvelaule laulma kutsuda 2004. aastast.
Laulukooli on ettevõtmises toetamas PAIde Kullapai lasteaed ja kultuurkapitali Järvamaa ekspertgrupp. «See on meil rohkem kontsert kui võistlus, sest lauljaid me kohtadele ei aseta, küll aga jagame hulgaliselt talvega seotud tiitleid ja oleme hästi lastepärased, ka päeva juhid on lapsed, laulukooli Siisikese koori tüdrukud,» selgitas Grauberg.
Päev kulges pingeteta
Et muusikaõpetajad on talvelaulupäeva omaks võtnud, näitas jätkuvalt solistide rohkus: 31 solisti Paidest, Türilt, Viisust, Väätsalt, Peetrist, Albust, Kabalast, Roosna-Allikult, Vodjalt.
Tiitlite üle otsustama oli Grauberg pannud Suure Kõrva, mille seekord moodustasid laululooja ja Paide ühisgümnaasiumi õpetaja Tiina Kivimäe, Paide ja Türi muusikakooli klaveriõpetaja Katrin Aesma ning «Talvelaulul» tunnustatud solisti, laste lauluvõistluste laureaadi Paula Kivimäe Paide gümnaasiumist.
Tiina Kivimäele lauluürituse korraldus meeldis. «Kõik sujus ajakava järgi ja loomuliku kiirusega, ka oli see võistlus ilma pingeteta,» ütles ta. «Andsime palju preemiaid, kuid loodan, et need, kes seekord tiitlipärga pähe ei saanud, ei olnud kurvad, sest nad esinesid saalis, kuhu nad muidu ei satu, said kaardikese, mängida, maitsta ehtsat inglise teed ja sõõrikuid süüa.»
Kivimäe pani imeks, et ükski laul ei kordunud. «Õpetajad olid leidnud ilusaid talvelaule,» lisas ta.
Kivimäe meelest oli pärl viieaastane Saskia Metsallik Viisu lasteaiast. «Ta oli kohe üks eriline ingel, armas ja õrnake,» sõnas ta.
Ka jäi hindajatel sõna otseses mõttes suu lahti Albu tüdrukut Maria Kraavi kuulates. «Sündinud lauljaks, saatis end ise kitarril – 11aaastane ja suutis niisuguse elamuse pakkuda!» tunnustas Kivimäe.

«Talveootuse 2012» tiitli pärja pähe saanud Karl-Mathias Saarse Türi põhikoolist oli Kivimäe meelest samuti niivõrd valmis solist, et pani end kuulama lauluga «Kui jaamast lahkub rong».
Lumehelbekese ja talveklassika tiitliga läksid koju õde-venda Mari-Liis ja Markus Aluste Vodja individuaalõppekeskusest. «Kahekeski, ilma õpetajata sooritasid nad oma numbri ära: Markus kandle ja Mari-Liis blokkflöödiga,» sõnas Kivimäe.
Hindajate käepigistuse teenis PAIde Lillepai lasteaia muusikaõpetaja Heli Vutt. «Kõiki esinemisnumbreid saatis oma lasteaialastest saateansambel, kes oli niivõrd hästi ette valmistatud, ei vaadanudki pilli poole, aga lõid tonksu sinna, kuhu pidid, nii toredasti, et unustasime lausa solisti kuulata,» tunnistas Kivimäe.
Väiksed pillimehed
võlusid hindajaid
Albu põhikooli ja laste mängutoa muusikaõpetaja Kaja Kraav on olnud kõikidel «Talvelaulu» üritustel. Esimesel tuli Mariaga luurama, aga järgmisest aastast siiani on käinud lastega laulmas. «Iga kord on Maria ka esinenud ja mingi tiitli saanud, seekord oligi tal viimane kord, sest on 11 täis,» lisas ta.
Kraav lisas, et see on niivõrd armas ja sõbralik üritus, seepärast nad Albust Paidesse tulevadki. «Lauluvõistlus on tavaliselt pingeline, lapsed närvis, õpetaja närvis, aga siin on tavaline esinemispalavik, kodune ja mõnus,» lausus ta.
Kraav märkis veel, et temalgi on tore näha, mis repertuaari teised õpetajad on valinud ja milliseid pillisaateid kasutavad.

TALVELAUL 2012 tiitlid
Talvetrall 2012 Marianne Riško PAIde Lillepai, juhendaja Heli Vutt.
Lumehelbeke 2012 Mari-Liis Aluste Vodja kool, juhendaja Ulvi Tamm.
Talveingel 2012 Saskia Metsallik Viisu lasteaed, Aija Ambrozevitš.
Talveklassika 2012 Markus Aluste Vodja kool, Ulvi Tamm.
Talve Meeleolu 2012 Heidy Heleen Trug Paide,
Talvesõnum 2012 Elis Erika Maasi Peetri põhikool, Hedi Jürgen.
Talverõõm ja kurbus 2012 Karl Joosep Jürgen PAIde Lillepai, Heli Vutt.
Talveüllatus 2012 Maria Kraav Albu põhikool, juhendaja Kaja Kraav.
Talveootus 2012 Karl-Mathias Saarse Türi põhikool, Tea Saar.
Talvenukrus 2012 Elizabeth Lindjärv Sirje Graubergi laulukool,
Talvenali 2012 Keitlin Jüristo PAIde Kullapai, juhendaja Sirje Grauberg.
Žürii andis PAI eripreemiad:
Julge PAI Hugo-Kaur Leht PAIde Kullapaist,
Kaunis PAI Mari-Liis Jaanhold Türi põhikoolist,
PAIde Lillepai rütmiansambel (Anne-Maria Vaher, Karolin Siidam, Karl Keio Aare, Karl-Joosep Jürgen).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles