Kas prügi sortida on tõesti mõttetu?

Silja Vilbu
Copy
Pakendikonteiner
Pakendikonteiner Foto: Ain Liiva

Möödunud nädala keskpaigas avaldasid Eesti Ekspress ja Maaleht mitu artiklit, mis paljastasid inetu tõe pakendite kogumise, sortimise ja taaskasutuse kohta. Ajal, mil Eesti president räägib aastapäevakõnes rohepöördest, ilmneb, et pakendite pesu ja eraldi kogumine on suuresti olnud tühi vaev. Tegelikult läheb suur osa pakendeid taaskasutuse asemel ikkagi põletusele või kaevatakse maa sisse just nagu tavaline olmeprügi.

Eesti Ekspress sedastab, et pettus on mitmetasandiline. Lühidalt öeldes valetavad nii jäätmekäitlejad, pakendiorganisatsioonid kui ka Eesti riik. Maaleht kirjutab lausa, et jäätmekäitlejate väitel läheb kogutud segapakendist ringlusse pool, aga tegelikult on see kogus veelgi väiksem – ainult 15–20 protsenti.

Ilmselt ei tea ei ajakirjanikud, jäätmekäitlejad, pakendiorganisatsioonid ega riiklikud institutsioonid, mis on täpne tõde. Kui palju tegelikult arvudega vassitakse ning kui palju eraldi sorditud pakendeid lõpuks taaskasutusse jõuab ning kui suur hulk koos olmeprügiga põletusele läheb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles