Streikijad tahavad näha tegusid

Merili Nikkolo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peetri kooli õpilased
Peetri kooli õpilased Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Järvamaal hakkab õpetajate palgatõusu toetuseks streikima ligi pool tuhat haridustöötajat. Ametiühingute usaldus­isikud loodavad, et kolmepäevane tööseisak on mõjus ja annab tulemusi.

Järvamaal oli eilse seisuga asutuse juhtkonnale ja omavalitsusele teatanud streigist  26 kooli ja lasteaeda, streikijaid on 492.  
Järvamaa haridustöötajate liidu esimees Eve Tammekänd lausus, et 11 haridusasutust on talle teatanud kolmepäevasest  tööseisakust. Samas piirdub Paide Sookure lasteaed vaid tunnise hoiatusstreigiga.
Ühest päevast enam ei jätku
Tammekännu hinnangul on lasteaiad üllatavalt aktiivselt ettevõtmisega kaasa tulnud. Streigiga on liitunud kümme koolieelset asutust, lisaks Ambla lasteaed-põhikool. «Usun, et osa lasteaedu alles mõtleb, sest toetusstreigi korraldamisest tuleb vaid kolm päeva ette teatada,» ütles ta.
Tammekänd märkis, et streigi ajal õpetajad kooli ega lasteaeda minema ei pea ning neid päevi ka ei tasustata. «Muidugi võivad õpetajad teha koosoleku või miitingu, kuid mingit suurt piketti Järvamaal küll ei tule,» lisas ta.
Mitu kolm päeva streikiva haridusasutuse ametiühingu usaldusisikut kinnitasid, et otsus teha nii pikk tööseisak tuli pärast plusside ja miinuste vaagimist.
Koeru keskkooli ametiühingu usaldusisik Anneli Eesmaa lausus, et ühtsuses peitub jõud. «Kui me nüüd ei võta kolme päeva ette, siis haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo saab alati öelda, et näete, osa oli ju tunnis,» selgitas ta. «Meie kollektiiv leidis, kas nüüd või mitte kunagi.»
Järva-Jaani gümnaasiumi ametiühingu usaldusisiku Anu Mägi teada on kunagi ühepäevane õpetajate streik juba olnud, aga ei avaldanud mõju. «Meil paljudel on selline kogemus selja taga ja jäime üksmeelselt kolme päeva peale,» lisas ta.
Lokuta lasteaia ametiühingu usaldusisik Sirje Peeduli sõnas, et töötajate streikimisotsus ei tulnud lihtsalt. «Palk, millest me streigi tõttu ilma jääme, on päris suur, kui arvestada meie väikseid töötasusid, kuid vaatamata sellele otsustasime streikida kolm päeva,» ütles ta.
Isegi kui tööseisak mingeid tulemusi ei anna, võib õpetajate meelest vähemalt rahul olla, et nad võtsid midagi ette, tegid end kuuldavaks ja seisid enda eest. «Kui me ise midagi ei tee, siis on narr oodata, et keegi lihtsalt täidab meie nõudmised,» lausus Anneli Eesmaa.
Eesmaa meelest on õpetaja pidanud siiani kuulma vaid tühje sõnu, millele tegusid ei järgne. «Palganumber on vaid asja üks pool, aga kui me ei näe isegi tahtmist…,» ütles ta.
Kõik streikivad haridusasutused esitavad oma nõudmised ja seisukohad omavalitsusele ning  juhtkonnale, et oleks selge, miks nad streigivad. Üks nõudmine on muidugi 20protsendine palgatõus.
Õpetajaid häirib
ministri suhtumine
Anneli Eesmaa sõnas, et peale selle, et nad pole rahul haridusministri suhtumisega, häirib neid seegi, et korraga on töös kaks suurt muudatust: uus õppekava ja koolireform. «Ühelt poolt peame koostama uusi dokumente, samas me ei tea, mis meist saab,» ütles ta.
Eesmaa meelest on pingeline olukord õpetajad ära väsitanud. «Kui eelmistel aastatel on õpetajad väsinud olnud mais, siis nüüd on nad juba jaanuaris sama kurnatud,» lausus ta.
Lokuta lasteaia ametiühingu usaldusisik Sirje Peeduli ütles, et streigi üks mõte on pöörata avalikkuse tähelepanu lasteaiatöötajate palkadele. Soov on, et riik leiaks raha ja kehtestaks töötasu alammäära ka lasteaiaõpetajatele.
Teiseks tuleks võrdsustada nende puhkus kooliõpetajate puhkusega, kolmandaks peaks õpetajaabide kuupalga alammäär olema 65 protsenti õpetajate palgast.
Nõudmisi on veelgi. «Lasteaias on töökoormus liiga suur ja palk häbematult väike, kuigi vastutame otseselt laste elu eest,» sõnas ta.
Eesti haridustöötajate liit teatas eile, et korraldab 7.–9. märtsini õpetajate üle-eestilise streigi, mille põhjus on asjaolu, et pole saavutatud kokkulepet õpetajate töötasu alammäärade tõstmiseks.

STREIKIJAD

• Kolm päeva: Väätsa, Oisu ja Lokuta lasteaed, Laupa, Väätsa, Türi ja Peetri põhikool, Retla kool, Koeru keskkool, Järva-Jaani gümnaasium, Türi ühisgümnaasium.
• Kaks päeva: Ambla lasteaed-põhikool, Koigi põhikool.
• Üks päev: Paide gümnaasium ja ühisgümnaasium, Aravete keskkool, Roosna-Alliku, Albu ja Imavere põhikool, Türi-Alliku, Viisu (streigib vaid üks õpetaja, lasteaed võtab lapsi vastu), Aravete, Imavere, Särevere ja Türi Kesklinna lasteaed.
• Ühetunnine hoiatusstreik: Paide Sookure lasteaed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles